Gouden Strop én Schaduwprijs

versleuteldDonald Nolet – Versleuteld. ISBN 978-90-234-8321-2, 286 pagina’s, € 19,90. Amsterdam: De Bezige Bij / Cargo 2013, inmiddels tweede druk.

Origineel en spannend thrillerdebuut van eigen bodem.

De oma van Joshua Lambert, een IT-deskundige, raakt uit haar doen door het bezoek van twee onbekende mannen. Mevrouw Oosterbeek is in de war en houdt haar kleinzoon voor zijn opa, de Duitser Walther Grüber. Lambert wordt hierdoor getriggerd om het verleden van zijn grootvader op te rakelen. Hij ontdekt dat de uit Hamburg afkomstige Grüber tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst was van de Forschungsstelle Langeveld, een Duitse afluisterdienst. Lambert wordt bijgestaan in zijn onderzoek door Nanouk Meulens, de arts van het verzorgingstehuis van zijn oma.

Douglas Schermerhorn is een veteraan van de BVD uit de tijd van de Koude Oorlog. Vlak voor zijn vervroegd pensioen bij de AIVD krijgt hij de opdracht om op verzoek van de CIA hun oud-medewerker Michael McKenzie in de gaten te houden, die zich in Nederland bevindt. Uit observatiegegevens blijkt dat McKenzie een bezoek heeft gebracht aan een zekere mevrouw Oosterbeek in een verzorgingstehuis in Alkmaar. Waar is McKenzie naar op zoek?

En zo beginnen twee verhaallijnen over de naspeuringen van Lambert en Schermerhorn, die om en om aan de lezer worden gepresenteerd tot ze op een gegeven moment samenkomen. Het blijkt om een opname uit 1941 te gaan van een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Franklin Roosevelt en de Britse premier Winston Churchill, een week voor de fatale Japanse aanval op Pearl Harbor, die 2500 Amerikanen het leven kostte. Een opname die de Amerikaanse regering coute que coute uit de openbaarheid wil houden.

Het verhaal is knap opgebouwd en zit van het begin tot het einde geloofwaardig in elkaar. In een verantwoording wordt rekenschap gegeven van wat er waar gebeurd is en wat niet. De hoofdstukken zijn niet te lang en het boek leest lekker weg. Ik heb het in één adem uitgelezen, zoals dat heet.

Boek en auteur zijn in 2014 bekroond met De Gouden Strop voor de beste Nederlandstalige thriller van het jaar. Volgens juryvoorzitter Jaap Jongbloed ‘verbindt Nolet een aantal klassieke ingrediënten van de thriller op een uitstekende manier met elkaar. Hij verrast met zijn meesterlijk uitgekiende en uitstekend geschreven factionthriller van internationale allure.’ Daarnaast won de auteur met Versleuteld ook nog de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut.

Een droomdebuut dus. Lezen!

Dit boek is tevens op donderdag 19 juni 2014 uitgebreid besproken in het programma MeerInformatief op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.