Spannend

Vermoorde reputatiesJ.D. Robb – Vermoorde reputaties. Vertaald uit het Engels (Glory in Death). ISBN 978-90-225-6891-0, 319 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: De Boekerij.

Het tweede, spannende deel uit de futuristische thrillerreeks van J.D. Robb.

Het leuke van het eerste boek over inspecteur Eve Dallas (zie http://bit.ly/1hyWKE5) is dat de lezer zich goed kan identificeren met de eigengereide, maar ook kwetsbare speurder uit de niet al te verre toekomst. Deze lijn wordt in dit tweede boek doorgezet.

Kort na elkaar worden er twee vrouwen vermoord en Eve wordt op de zaak gezet. Ze bijt zich vast in de weinige aanwijzingen die ze heeft, wat haar niet geliefd maakt bij de familie van één van de verdachten en bij de media. Als ze op een dood spoor blijkt te zitten bedenkt Eve een list, die echter totaal anders uitwerkt dan ze bedoelt.

Onderwijl weet Eve nog steeds niet precies wat ze aan moet met de geheimzinnige Rourke. Ze neemt het zichzelf kwalijk dat ze soms meegeniet van zijn ‘decadente’ levensstijl. Vooral van zijn echte koffie kan ze erg genieten en de spetterende seks die ze samen hebben is ook niet verkeerd. Ondanks alles probeert ze met Rourke te breken, maar merkt dat ze eigenlijk niet zonder hem kan. Is dat wederzijds? Hoe nu verder? De allerlaatste regel van het boek geeft een aanwijzing.

Het verhaal speelt in 2058, een tijd van droids (handige helpers op alle mogelijke gebieden), snelle reizen met alle mogelijke voertuigen, ook interplanetair, geavanceerde communicatie en de USA heeft de doodstraf afgeschaft, jawel. Al dit soort zaken wordt en passant genoemd, amusant om te lezen. De personages komen geloofwaardig over, zo zijn er bijvoorbeeld een mooi getekende hoofdcommissaris en een leuk neergezette vriendin van Eve.

De ontknoping vindt helemaal aan het eind plaats, hoewel ik als lezer de dader al eerder verdacht dan Dallas, maar dat heeft mijn plezier aan dit boek, dat gewoon lekker weg leest, niet bedorven.

Ik zie uit naar deel drie.

Dit boek is tevens op woensdag 14 mei 2014 kort besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Website van de auteur

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Fictie. Bookmark de permalink.