Smerig misbruik

OnschuldDennis Captein – Onschuld. ISBN 978-94-91737-04-6, 319 pagina’s, € 19,90. Groningen: Nobelman 2014.

Levensloop van een als kind misbruikte vrouw en van haar oma.

De auteur noemt dit boek een roman, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Uit zijn verantwoording begrijp ik dat er met name veel niet bekend was over het leven van Oma Annie en haar man Co en dat de auteur de hiaten heeft opgevuld met zijn eigen fantasie. Merlijne heeft haar levensverhaal zelf aan hem verteld.

Merlijne werd van haar zevende tot haar twaalfde jaar tijdens logeerpartijtjes bij haar oma op weerzinwekkende wijze misbruikt door haar stiefopa. Dat gebeurde als oma sliep of niet thuis was. Niemand merkte iets en Merlijne kon zich niet verzetten. Pas na haar eerste menstruatie wist zij een einde aan haar vernederingen te maken, maar zij droeg het gruwelijke geheim bijna dertig jaar met zich mee, tot zij er geestelijk bijna aan onderdoor ging.

Het verhaal van Oma Annie is minder gruwelijk. Door omstandigheden moest Annie als jonge vrouw en later als moeder van een schoolgaand kind als prostituee de kost verdienen, maar daar viel mee te leven. Twee keer trouwde ze met een klant, de eerste keer met een Duitse officier tijdens de Tweede Wereldoorlog en de tweede keer met de hoerenloper Co. De laatste zou twee van haar kleinkinderen misbruikt hebben en het is de vraag of zij ervan heeft geweten. Aan het eind van het boek speculeert de auteur hierover.

Het boek is niet zozeer een boeiende roman, maar wel een felrealistische beschrijving van het misbruik dat Merlijne onderging. Een felle aanklacht tegen de pedofiel en incestpleger, die overigens nooit met zijn zwijnerijen en de gevolgen daarvan is geconfronteerd. Volgens een psychiater kan Merlijne alleen maar met zichzelf in het reine komen als ze Co vergeeft. Tja…

Gelukkig is het uiteindelijk goed gekomen met Merlijne, mede dankzij een hele fijne man. Maar niet met haar eveneens misbruikte zus.

Al lezende vroeg ik me af wat de relevantie van het deel over Oma Annie is. Best interessant om te lezen, maar, ondanks dat Annie twee keer prostituee is geweest, helemaal niet seksueel expliciet. Met enkele details over Annie en Co blijft het verhaal van Merlijne gewoon staan. Het omvangrijke stuk is niet echt relevant.

Volgens de schrijver geeft dit boek een stem aan alle kinderen die nooit durfden te spreken. Daar is hij goed in geslaagd.

Dit boek is tevens op woensdag 28 mei 2014 uitgebreid besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Seksueel misbruik. Bookmark de permalink.