Tweede kans

ikMargaretha van Andel – Ik. ISBN 978-90-477-0625-0, 175 pagina’s, € 16,95. Rotterdam: Lemniscaat 2014.

Jong volwassene krijgt de kans een fatale beslissing van drie jaar geleden ongedaan te maken en wordt als gevolg daarvan geconfronteerd met een totaal andere werkelijkheid.

De achttienjarige Daniël Warner heeft drie jaar geleden een dwarslaesie opgelopen bij een door hemzelf veroorzaakt auto-ongeluk, nadat hij ging joyrijden met de auto van zijn vader. Hij is verlamd voor de rest van zijn leven en ziet, ondanks de steun van zijn ouders en zijn trouwe vriend Jeen, de toekomst somber tegemoet. Totdat het hem lukt een geheim rapport te hacken over een onderzoek naar parallelle werelden. Eén versie van hem heeft te maken met de consequentie van zijn keuze destijds om te gaan joyrijden, maar een andere versie leeft het leven dat hij geleid zou hebben als hij dat niet had gedaan. Daniël zet de onderzoeker onder druk om hem te laten switchen met zijn parallelle versie en kan plotseling weer lopen en verder normaal functioneren.

Maar die switch heeft ook minder leuke consequenties. De parallelle Daniël blijkt zich in die drie jaar te hebben ontwikkeld tot een vervelende, rondneukende eikel met foute vrienden die ook nog eens iemand in elkaar heeft geslagen. Als Daniël weet wat ‘hij’ allemaal heeft uitgevreten probeert hij ‘zichzelf’ sympathieker en meer empathisch te gaan gedragen. Net als hij ‘zichzelf’ min of meer op de rails heeft moet hij zich terug laten switchen naar zijn ‘werkelijke’ wereld, dus naar de rolstoel. Laat hij dat zo maar gebeuren?

Het gegeven wat er met je zou gebeuren als je een andere cruciale beslissing in je leven had genomen zal menigeen wel eens bezighouden. Margaretha van Andel heeft hier op een fijnzinnige, maar ook heel geloofwaardige manier over gefantaseerd. Gelukkig heeft ze het niet te ingewikkeld gemaakt. De korte hoofdstukken dragen zeker bij tot de leesbaarheid. Hoewel de hoofdpersoon een jongvolwassene is vind ik het geen specifieke jeugdroman.

Een verfrissend boek dat je aan het denken zet.

Dit boek is tevens op woensdag 19 maart 2014 uitgebreid besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.