Wijn met een knipoog

WaanzinenwijnzinHarold Hamersma en Kamagurka – Waanzin & Wijnzin. Gortdroog en sappig. ISBN 978-90-468-1421-5, 127 pagina’s, € 14,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2013.

Leuke wijnfeitjes en wijnroddels voorzien van passende cartoons.

Wijnkenner Harold Hamersma, altijd in voor goeie grap, weet zijn kennis smakelijk uit te venten. In dit boekje strooit hij met anekdotes, roddels en feiten over het vaak smakelijke (maar niet altijd!) bocht en die korte verhaaltjes worden allemaal vergezeld door leuke cartoons van Kamagurka.

We leren uit dit boekje dat Adolf Hitler geheelonthouder (en vegetariër) was, dat de Titanic niet met champagne werd gedoopt, dat blind proeven bijna onmogelijk is, wat de lievelingswijn van Hannibal Lecter is, hoe goed wijn is voor de gezondheid – uiteraard -, wat het nut is van biologische wijn, of je hoofdpijn krijgt van sulfiet, welke wijn bij welk eten en bij welke muziek hoort, dat George W. Bush een ‘treurige collectie’ wijn had in het Witte Huis, waarom getrouwde vrouwen meer wijn gaan drinken, dat Champagnecoupes gemodelleerd waren naar de vorm van de borsten van Marie Antoinette, over succes van het wijnmerk Gallo, over medailles in wijnland, dat rosé wél wijn is, dat wijn erectiestoornissen kan helpen voorkomen, over wijneducatie in Frankrijk en nog veel meer. En dat allemaal uiteraard met een knipoog.

Nog even een paar citaten. ‘De wijncolumnist Waugh schreef eens over een goedkope Spaanse wijn: “The smell reminded me of a bunch of dead chrysantemums on the grave of a stillborn West Indian baby.” Het leverde hem niet alleen een klacht op bij de Engelse vereniging van vroedvrouwen, maar ook bij het meldpunt van rassendiscriminatie. Beide aanklachten werden overigens niet ontvankelijk verklaard.’

Een Amerikaanse wijnmaker: ‘Een kist Syrah is lastiger kwijt te raken dan een druiper.’

‘Hoe herken je een arme wijnboer in Bourgogne? Die staat zelf zijn Porsche te wassen.’

Een boekje met leuke teksten en cartoons. Je krijgt er wel dorst van.

Dit boek is tevens op woensdag 5 februari 2014 kort besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cartoons, Eten en drinken. Bookmark de permalink.