Kluun in kleur

Klunen2Kluun – Klunen2. ISBN 978-90-5759-629-2, 220 pagina’s, € 16,00. Amsterdam: Podium 2013.

Tweede verzamelbundel van Kluun’s korte verhalen en columns.

Kluun (Raymondus Godefridus Norbertus van de Klundert) is één van de best verkopende Nederlandse schrijvers. Hij schreef onder andere Komt een vrouw bij de dokter (zie https://www.leeskost.nl/?p=429) en Haantjes (zie https://www.leeskost.nl/?p=432) . Daarnaast publiceerde hij een groot aantal korte verhalen, columns en andere stukken.

Dit boek is al weer de tweede gebundelde versie van Kluun’s overige werk en omvat ‘het beste’ uit de laatste vijf jaar van zijn schrijverschap. Het boek bevat een keurige verantwoording waarin staat waar de verschillende bijdragen eerder werden gepubliceerd. Haantjes kun je met een wit of met een rood cover aanschaffen en nu is Klunen2 zelfs met tien qua kleur verschillende covers te koop omdat sommige lezers hun boekenkast ‘op kleur indelen’. Gaat het nu over de vorm of over de inhoud?

In Komt een vrouw bij de dokter laat zien dat Kluun zijn lezers zowel aan het huilen als aan het lachen kan maken. En dat gebeurt ook in verschillende stukjes uit dit boek. Ontroerend is de begrafenisspeech voor Kluun’s vader. Geëngageerd is het slotverhaal Ik ben tegen gelijke behandeling over de dood van zijn vrouw Judith en vorderingen op het gebied van behandeling tegen kanker. Kluun is één van de ambassadeurs van de gelijknamige actie. Ouders (en grootouders) van kleuters zullen zichzelf herkennen in Paasontbijt, prachtig. Samen met Hans van der Beek schreef Kluun het trieste verhaal van de stiekeme vriendin, oorspronkelijk voor het kerstnummer van Libelle.

Kluun kan prachtig slap ouwehoeren. Over zijn geboorteplaats Tilburg en de plaatselijke kermis, zijn liefde voor Amsterdam en de lokale voetbalclub, die afschuwelijke driekwartbroeken, vreemdgaan, reizen, boeken signeren, Algemeen Beschaafd Rotterdams, six word stories (Tommy Wieringa: Te koop: Feyenoordvlag, weinig mee gezwaaid), schroefdoppen op bierflesjes, Breda, erectieplassen. Brabanders en nog veel meer.

Ik heb dit boek met gemengde gevoelens gelezen. Meestal met plezier, instemming of ontroering. Maar zo nu en dan ook met een gevoel van irritatie bij te slap en nietszeggend geneuzel. Kluun’s uitgever had hem een dienst bewezen door enkele verhalen niet in deze bundel op te nemen. Het totaal was er nog beter van geworden.

Een over het algemeen vrolijke en best te pruimen bundel.

Dit boek is tevens op woensdag 5 februari 2014 kort besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Diversen. Bookmark de permalink.