Klucht met diepgang

DemanvanjelevenArthur Japin – De man van je leven. ISBN 978-90-295-8845-4, 252 pagina’s, € 19,95. Utrecht / Amsterdam / Antwerpen: De Arbeiderspers 2013.

Sprankelende roman.

Tilly heeft niet lang meer te leven. Ze wil niet dat haar man Markus alleen achterblijft en plaatst in het geheim een contactadvertentie om een nieuwe partner voor hem te zoeken. Uit de reacties kiest zo die van Iris, die in veel opzichten op haar lijkt.

Deze roman speelt zich in één dag af in het afgelegen tweede huis van Markus en Tilly op een niet nader genoemd vakantie-eiland. Tilly stuurt Markus met een smoes weg om ‘rustig’ kennis te maken met Iris. De situatie loopt echter volslagen uit de hand wanneer Markus sneller dan verwacht thuiskomt en blijkt dat hij al eerder een relatie met Iris heeft gehad. Hij blijkt dus niet alleen de man van Tilly’s leven.

Nu krijgt het verhaal elementen van een onvervalste klucht als alle drie personen als een drol om de pispot draaien. Wat weet de een en wat weet de ander? Wat kan ik beter voor me houden? Een en ander lijdt tot soms dolkomische dialogen die de ernst van de naderende dood van Tilly volkomen overschaduwen en waarbij niets is wat het lijkt.  Meer wil ik niet weggeven van dit bizarre, maar toch niet geheel onrealistische verhaal, om uw leesplezier niet te bederven.

Nog even een mooi citaat: ‘Liefde en onderbroeken, dat zijn dingen waar een mens zelf op uit moet. Voor je het weet gaat het lubberen.’

Na zijn aangrijpende boek maar buiten is het feest (zie ook http://bit.ly/1c2IHXl) laat Japin nu een andere kant van zijn veelzijdige talent zien en ik heb ervan genoten.

Dit boek is tevens op woensdag 18 december 2013 uitgebreid besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.