Karnemachtelds twitterschriftje

DealfabetweterRonald Snijders en Fedor van Eldik (redactie) De alfabetweter. ISBN 978-90-76168-82-1, 157 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: De Harmonie 2013, inmiddels zesde druk.

Verklarende woordenlijst van 1000 nieuwe woorden en hun betekenis.

Weet u wat een benzinewekker is? En een hirki-hirki, een meeneemgetal, een prostatieportret, een wielrapper, een ookleuker, een fantaseerkul, een antikapperdans of een meeneemgetal? Kent u de betekenis van Duitsernis, frung, simultaakgericht, wijnja, probil, braf of magdat?

Een misschien belangrijker vraag is of u dit allemaal wel wilt weten. Zo niet, dan is dit boekje met, volgens het cover ‘1000 nieuwe woorden die het niet gaan redden’, misschien wel iets voor u. U kunt er uw nieuwsgierigheid bevredigen door bovenstaande woorden op te zoeken.

En u leert nog veel meer. Ik doe maar een greep.

billenkoker, (m.) –s, 1. (middeleeuws) hygiënisch apparaat voor het doorstomen van de inwendige aars, 2. kok gespecialiseerd in het bereiden van ham. 3. kartonnen huls die in het rectum gedragen dient te worden.

frankrij, (o.) –en. De file op weg naar je vakantiebestemming.

karnemachteld, (v.) –s, karnemelkmeisje, schilderij uit de zure periode van Johannes Vermeer. àyoghurthond.

pauseur, (m.) –s, causeur die even zijn bek houdt.

pindaklaas, (m.) –klazen, Indonesische bisschop die met nootjes gooit.

quotiëntenmarie, (v.) –‘s, Oudhollands wiskunde-B-meisje, dat op braderiën en fancy fairs wiskundige probleempjes oplost.

simpelklaas, (m.) g.mv., vereenvoudigde versie van pakjesavond: Piet komt ongeschminkt binnen en smijt alleen pepernoten. Daarna kan de televisie weer aan.

twitterschriftje, (o.) –s, schriftje waarin mensen die niet op internet zijn aangesloten hun tweets kunnen schrijven.

weghaten, (haatte weg, h. weggehaat), het haten van een bepaalde weg, bijv. de weg terug.

Er zitten bij dit creatieve taalgebruik hilarische trouvailles, maar ook hele flauwe bedenksels. De meeste woorden bevinden zich ergens daar tussen in. De afbeeldingen van chocoladeletters staan steeds aan het begin van de woorden die met de desbetreffende letter beginnen, wat smakelijk overkomt.

Voor mensen met een humoristisch taalgevoel leuk om bij stukjes en beetjes door te nemen.

Dit boek is tevens op woensdag 8 januari 2014 kort besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.  

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Humor, Taal. Bookmark de permalink.