Vrolijke knuffelbeer

JanBoskampWim de Bock – Jan Boskamp. Geen Gezeik. ISBN 978-90-6797-027-3, 291 pagina’s, € 17,95. Gouda: Voetbal International 2013.

Biografie van ex-voetballer en ex-trainer Jan Boskamp.

Omdat ex-Feyenoorder Jan Boskamp vanaf 1974 vooral in België verbleef (waar hij Johan wordt genoemd) raakte hij in Nederland langzamerhand buiten beeld. Maar sinds hij enkele jaren geleden aanschoof in het populaire tv-programma Voetbal International hebben de Nederlandse voetballiefhebbers er weer een knuffelbeer bij. Wim de Bock tekende zijn levensverhaal op. Op het cover noemt men hem een mix van Rotterdamse branie en Brusselse bravoure. ‘Ik ben in Hilversum zowat de enige die voluit zegt supporter te zijn van Feyenoord. Als iemand in een programma iets verkeerd zegt over Feyenoord, dan vlieg ik erin.’

Jan / Johan is een vrolijke, aimabele man, die overigens een voetbalcarrière achter de rug heef waar je u tegen mag zeggen. Als speler bij het Belgische RWDM kreeg hij in 1975 als eerste niet-Belg de Gouden Schoen. Als trainer werd hij onder meer met Beveren kampioen van de Tweede Klasse en met Anderlecht drie keer landskampioen. Boskamp is geen feestfiguur: hij drinkt niet en loopt niet mee in de polonaise als er wat te vieren valt. Hij heeft het hart op de tong, maar over zijn privéleven is hij schaars met woorden, zeker over verdrietige zaken als de slepende ziekte en het overlijden van zijn vrouw Jenny.

Als het over voetbalzaken gaat weet Boskamp het soms mooi te formuleren: ‘De duels met Lozano waren altijd messcherp. Hij was zo’n eigenwijs gozertje dat met zijn geweldige techniek dacht met mijn kloten te kunnen spelen. Die keer was het héél erg. Ik pak de bal van hem af, Juan maakt een fout en ik val. Maar in mijn val pak ik ‘m bij zijn trouwgereedschap. Ja, toen heeft hij mij ook een trap in mijn zak gegeven. Ik heb zelfs een dag in het ziekenhuis gelegen met blauwe kloten!’

Jan geeft toe dat hij veel te zwaar is eigenlijk zo’n dertig kilo zou moeten afvallen, maar ‘ik heb het karakter van een tuinkabouter.’ Hij is inmiddels gepensioneerd, maar heeft een (veel te) volle werkweek.

Na Gijp en Achter de kleedkamerdeur over Hans Kraay jr. (zie https://www.leeskost.nl/?p=1713 en https://www.leeskost.nl/?p=1467) is ook dit boek over Jan Boskamp weer een onverbiddelijke bestseller. Ik heb het met plezier gelezen, maar vind het boek (niet Boskamp zelf) minder dan de eerste twee.

Geen gezeik gaat niet echt diep, maar dat gaat het programma VI ook niet. Amusante lectuur als er geen sport op tv is.

Dit boek is tevens op woensdag 9 oktober 2013 uitgebreid besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Deze bespreking treft u aan in het onderstaande geluidsfragment.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Voetbal. Bookmark de permalink.