Frisse morgen!

TopeeornottopeeGuido van Eijck en Hans Schouwenberg – To pee or not to pee en 364 andere schunnige. Komische en ontroerende wc-teksten, wc-kalender 2014. ISBN 978-90-5594-290-9, 365 pagina’s, € 14,05. Schiedam: Scriptum 2013.

Scheurkalender met teksten die u ‘normaal’ op wc-deuren van kroegen en dergelijke aantreft.

Is een scheurkalender een boek? Strikt genomen niet, hoewel je er wel veel lees- en of kijkplezier aan kunt hebben. Maar wie daarop let is een kniesoor en LeesKost attendeert u graag op een scheurkalender als deze, die wij de moeite waard vinden.

Als geschiedenisstudent kwamen de samenstellers van deze agenda op toiletten een schat aan bronnenmateriaal. Ze maakten een afstudeerproject van wc-graffitti en ze putten uit hun verzameling wc-teksten voor deze kalender.

Wat voor spreuken of opmerkingen kunt u in deze kalender tegenkomen? Ik citeer er een paar, willekeurig gekozen. ‘Er is niks poëtischer dan schoonschrift op een wc deur’, ‘wij eisen geluk’, ‘vaders knots is moeders trots’, ‘wie een kuil graaft voor een ander is een arbeider’, ‘in deze cel draait men worsten zonder vel’, ‘het is waard om tegen oorlog te vechten’, ‘wie zijn haar soigneert met stront is waarschijnlijk donkerblond’, ‘vrouwen zijn net treinen: als je er een mist neem je gewoon de volgende’, ‘mannen zijn net auto’s, voor je het weet lig je er onder’ en tenslotte ‘je bent jong en je wilt wat, je bent wilt en je jongt wat’.

Spreekt u dit enigszins aan? Gauw naar de boekwinkel, dan kunt u zich volgend jaar nog 355 keer laten verrassen.

Aan deze kalender is tevens op woensdag 24 oktober 2013 aandacht besteed in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Hieronder kunt u het geluidsfragment aanklikken.

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Humor. Bookmark de permalink.