Sporticoon

Eddy Veerman – Esther Vergeer kracht & kwetsbaarheid. Met voorwoorden van Johan Cruijff en Roger Federer. ISBN 978-90-5472-236-6, € 19,95, 207 pagina’s. Nieuwegein: Arko Sports Media BV 2013.

Inspirerend levensverhaal van internationaal tenniskampioene Esther Vergeer.

Onlangs besloot Esther Vergeer te stoppen met topsport. Jarenlang won ze alles wat er te winnen was in het rolstoeltennis. Ze grossierde in nationale en internationale titels en kwam vier keer thuis met een gouden medaille van de opeenvolgende Paralympische Spelen van Sydney (2000), Athene (2004), Peking (2008) en Londen (2012). Daarnaast werd zij twee keer geëerd met de hoogste internationale sportonderscheiding, de Laureus World Sports Award.

Eddy Veerman, ooit actief handballer en student aan de Johan Cruijff University, heeft verschillende boeken op zijn naam staan over onder meer de gevolgen van de oudejaarsbrand van Volendam. In Het geheim van de Smit laat hij de Volendamse zanger Jan Smit zijn eigen verhaal laten vertellen. Datzelfde doet hij in dit boek met Esther Vergeer.

We lezen hoe Esther, nog geen zeven jaar oud, tijdens een zwemles misselijk werd, nadat ze onder water had gezwommen. Zelf noemt ze dat het begin van alle ellende. Esther’s medische geschiedenis, die er uiteindelijk toe leidde dat ze in een rolstoel terechtkwam – geheel onvoorbereid, wordt uitgebreid beschreven. We lezen over het weinig empathisch gedrag van sommige medici, die het jonge meisje uitsluitend als een ‘interessant geval’ zagen, omdat haar afwijking zo zeldzaam was. Gelukkig was haar moeder verpleegkundige en kwam zij op voor haar kind, dat steeds banger werd voor artsbezoeken aan haar bed. Een aangrijpend verhaal.

Tijdens een verblijf in een revalidatiecentrum kwam Esther voor het eerst in aanraking met sport, zij het eerst slechts mondjesmaat. De behandeling was echter op volwassenen gericht en niet op een negenjarig meisje. De omgeving was niet echt inspirerend, maar de sportconsulent van het centrum bracht haar in aanraking met rolstoeltennis en rolstoelbasketbal, waarmee ze tegelijkertijd wende aan het leven in een rolstoel. Uiteindelijk mocht Esther terug naar haar oude basisschool en daarna doorliep ze ook een ‘normale’ middelbare school. Ze ging door met basketbal en tennis en werd daarin steeds beter. Ze kwam terecht in de jeugdselectie van het Nederlands rolstoelbasketbalteam en werd in 1995 gekozen tot Rookie of the Year. Ze bracht het tot de nationale basketbalploeg, men vond haar een goede verdediger, en ook haar tenniscarrière zat in de lift. Het leek er aanvankelijk op dat Esther in 2000 in beide sporten voor Nederland uit zou komen tijdens de Paralympics van Sydney, maar de tennisbond vond het onverantwoord om alleen voor haar het trainingsprogramma van de ploeg af te stemmen op de voorbereiding van de basketbalploeg. Daarom besloot Esther het basketbal vaarwel te zeggen.

Vanaf dat moment lezen we hoe het crescendo ging met de tenniscarrière van Esther Vergeer. Ze kende regelmatig momenten van twijfel, maar ze bleef winnen. Daarnaast steekt ze veel energie in het promoten van de sport in het algemeen en de gehandicaptensport in het bijzonder.

In kadertjes komen allerlei mensen aan het woord die met Esther te maken hebben gehad. In de eerste plaats natuurlijk haar ouders die haar fenomenaal gesteund hebben en haar broer Sander met wie ze een bijzonder nauwe band heeft. Verder haar fysiek trainer en huidige vriend Marijn Zaal, maar ook mensen als Erica Terpstra, haar tegenstanders en anderen uit de wereld van de sport. Esther deelt met de lezers haar verlangen naar het moederschap en haar grote teleurstelling toen dit niet onmogelijk, maar wel te riskant bleek. Wederom een aangrijpende passage. Het boek eindigt met het besluit om te stoppen met topsport. Esther voegt daar aan toe: ‘Er is nog een wereld te ontdekken. En te vernieuwen. Door kracht en kwetsbaarheid’.

Een goedgeschreven en schitterend geïllustreerd boek over het leven van een fantastische sportvrouw. Uiteraard een must voor sportliefhebbers.

Aan dit boek werd tevens ruim aandacht besteed in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 27 maart 2013). Klik op EstherVergeer om dit te beluisteren.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Sport. Bookmark de permalink.