Net mensen

Lenneke van der Burg – Mythologie voor in bed, op het toilet of in bad. ISBN 978-90-453-1402-0, 154 pagina’s, € 9,95. Amersfoort: BBNC 2013.

Leuke en nuttige introductie tot de Grieks-Romeinse mythologie

Mijn eerste kennismaking met de prachtige verhalen van de Griekse mythologie kreeg ik meer dan een halve eeuw geleden toen ik de Prismapocket Griekse mythen en sagen las. Jarenlang zag ik herdrukken in de boekhandel. Zou het boek nog te krijgen zijn? Deze vraag is opeens minder prangend geworden nadat ik dit boekje in handen kreeg en daarna vrij snel uit las. Als gevolg daarvan is mijn kennis op een vrolijke manier opgefrist. Dat is een grote verdienste van de auteur, die docente Latijnse en Griekse taal en cultuur is op een middelbare school. Van zo’n lerares, een geboren vertelster, had ik graag destijds les gehad.

In korte hoofdstukken laat Van der Burg de lezer kennismaken met de Griekse goden, halfgoden en helden en hun Romeinse equivalenten, zoals Zeus/Jupiter, Hera/Juno, Poseidon/Neptunus, Aphrodite/Venus, Dionysos/Bacchus, Apollo, Jason, Theseus, Heracles/Hercules, Odysseus, Midas, Orpheus, Oedipus en Medea.

Het zijn spannende korte verhalen geworden, waaruit blijkt dat de Griekse en Romeinse godenwereld niets menselijks vreemd is. Hoogmoed, jaloezie, overspel, herenliefde, het komt allemaal voor en wordt nogal eens streng bestraft. Het handzame formaat zorgt ervoor dat je het boekje echt ‘overal’ kunt lezen.

Waar dat aanleiding geeft worden aan het eind van een hoofdstuk uitdrukkingen of woorden uit het hedendaags Nederlands verklaard die afkomstig zijn uit de voorafgaande mythe, zoals bijvoorbeeld Sisyphusarbeid: een klus die iemand nooit afkrijgt; Parisoordeel: een moeilijke beslissing met verstrekkende gevolgen; Augiasstal: een enorme puinhoop; Sirene: mooie verleidster en Afrodisiascum: een middel om zin in seks te bevorderen.

Goed leesbare eerste of hernieuwde kennismaking met de Griekse en Romeinse mythologie.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Mythologie. Bookmark de permalink.