Smakelijk griezelen

Ilja Gort – De vrouwenslagerij. ISBN 978-94-005-0228-4, 220 pagina’s, € 17,95. Utrecht: A.W. Bruna Fictie 2012, tweede druk 2013.

Vrolijke, maar ook enigszins lugubere roman met thrillerelementen.

Op de voorkant van het cover staat: ‘in een Frans dorpje nemen vier vrouwen wraak op de mannen in hun leven’. Hoe dat gebeurt wordt door de auteur op een fascinerende, Roald Dahl-achtige manier beschreven.

Ilja Gort is een Nederlandse wijnboer, auteur en componist die regelmatig in Frankrijk verblijft. In dit boek schildert hij wat er gebeurt nadat in een dromerig plattelandsdorpje de plaatselijke ambachtelijke slagerij, waar de slager nog zelf slacht, na het overlijden van de eigenaar in handen van diens dochter Bernadette komt. Haar vriendin Lucie springt bij, wat wel nodig is ook, want Bruno, de echtgenoot van Bernadette is een nietsnut die niet alleen constant tegenwerkt, maar vindt dat hij nu de baas is en zich daar naar gedraagt. De dames besluiten dat het tijd wordt dat Bruno op reis gaat, naar zijn broer in Brazilië en regelen dit op onorthodoxe wijze. Kort daarop wordt Lucie verlaten door haar handtastelijke man, die naar de stad trekt. De slagerij floreert en biedt werk aan nog twee vrouwen, Amélie, overigens vegetariër, en Mila. In het dorp spreekt men van de ‘vrouwenslagerij’. Maar ook deze vrouwen brengen hun eigen sores mee, die uit de weg moeten worden geruimd. De komst van hoofdinspecteur Alain Joubert naar het dorp leidt tot allerlei verwikkelingen. Joubert probeert incognito twee verdwenen gangsters op te sporen, die voor het laatst in het dorp gezien zijn. Joubert wordt een graag geziene klant van de vrouwenslagerij en helpt soms een handje. De rest moet u zelf maar lezen. Het was moeilijk genoeg iets over de inhoud van dit boek te vertellen zonder te veel weg te geven.

In een begeleidende brief bij mijn recensie exemplaar laat Gort weten dat er soms romans met voorspellende waarde verschijnen, maar dat het niet zijn opzet was om zo’n boek te schrijven. De vrouwenslagerij heeft volgens hem toch veel gemeen met de huidige commotie rond paardenvlees. ‘Bij zo’n slagerij komt een biefstuk van een koe, weet je precies welk vlees er in de worst zit en zijn cervelles echte hersenen. Het enige wat je misschien moet vermijden zijn de lekker pittige Merguezworstjes uit de aanbieding.’ En zo is het maar net…

Een heerlijk boek voor bij het haardvuur met een glas wijn en een ambachtelijk stukje worst.

Aan dit boek werd tevens ruim aandacht besteed in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 27 maart 2013). Klik op Devrouwenslagerij om dit te beluisteren.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Eten en drinken, Fictie. Bookmark de permalink.