Meekijken met Mart

Mart Smeets – Dagboek van een sportgek. ISBN 978-94-91567-00-1, 256 pagina’s, € 14,95. Amsterdam: De Kring 2015.

Mart Smeets’ lotgevallen in sportzomer 2012.

De afgelopen sportzomer was Mart Smeets nadrukkelijk op de televisie aanwezig. Allereerst presenteerde hij voor de NOS in juli voor de tiende keer tijdens de Tour de France elke avond het succesvolle programma de Avondetappe en vervolgens had hij in augustus tijdens de Olympische Spelen in Londen een bijzonder goed bekeken late night-show. Op verzoek van zijn uitgeefster hield hij hierover een dagboek bij, dat afgesloten werd op de dag dat Smeets en zijn vrouw terugkwamen uit Londen. We lezen wat er gebeurt, hoe hij zijn werkzaamheden voorbereidt en uitvoert, samen met een team van medewerkers, en wat hem verder zoal bezighoudt, bijzondere basketbal- of honkbalwedstrijden, herinneringen en verdere mijmeringen.

In juni bereidt Smeets zich voor. Hij overlegt met collega’s en mensen uit de sportwereld. Hij bekijkt het tennissen op Roland Garros en later Wimbledon en neemt op afstand kennis van het voor Nederland zo desastreus verlopen Europees Kampioenschap voetbal. Hij toont zijn grote waardering voor bondscoach Bert van Marwijk. Ook neemt hij samen met Leo Blokhuis een aantal specials op van het bijzondere muziekprogramma For the record dat zij samen al bijna twintig jaar maken. Verder interviewt hij oud-topwielrenner Gerrit Voorting en schrijft hij een aantal artikelen. Hij bezoekt de presentatie van de zes Rabobankrenners die naar de Tour gaan en fungeert als presentator bij het Nederlands Kampioenschap wielrenners op de weg.

Tijdens de Tour rijdt zijn vrouw Karen hem dagelijks naar de plaats waar de Avondetappe wordt opgenomen. Goede en slechte hotels en dito maaltijden passeren de revue. Het decor moet worden opgebouwd en de gesprekken met de gasten aan tafel voorbereid. Enerzijds routine, maar anderzijds zijn er steeds verrassingen. De ene keer is er chemie aan tafel en de andere keer niet. In het laatste geval volgt er een kritische nabespreking met Karin. De prestaties van de Nederlandse renners vallen zwaar tegen, maar er komen interessante gasten langs, zoals Herman Wijffels, Dries van Agt, oud-tourwinnaar Jan Janssen en Abdelkader Benali.

Na de tour is Smeets amper twee dagen thuis voordat Karen en hij naar Londen moeten vertrekken. Een dag later begint London Late Night met aan tafel winnaars en verliezers, coaches, bobo’s en randfiguren. De uitzendingen vinden plaats vanuit het Holland Heineken Huis, waar Smeets soms bijna uit zijn concentratie wordt gehaald door lallende feestvierende landgenoten. Naast deze show fungeert Smeets ook enkele malen als commentator bij het wielrennen. En dan nog de redactievergaderingen, andere voorbereidingen en nabeschouwingen. Een bijzonder hectische tijd dus.

Als u, net zoals uw recensent, regelmatig met genoegen naar de Avondetappe gekeken hebt en misschien met nog meer genoegen naar London Late Night, waar nu eenmaal een groot aantal met Olympische medailles omhangen sporters aan tafel zaten en dat helpt natuurlijk ook, dan kan het bijna niet anders of u leest ook dit boek met interesse en veel plezier. Regelmatig voegt Smeets in zijn licht ironische stijl iets toe over de totstandkoming van wat u destijds hebt gezien en dat vind ik in ieder geval de moeite van het lezen waard. De nuchtere Smeets geeft bovendien, zij het spaarzaam, iets van zijn eigen emoties weg. Hij blijkt een trotse vader.

Smeets is inmiddels 66 jaar oud, maar nog steeds bezeten van zijn vak. Daarom moet ik lachen om de laatste zin: ‘Om half vijf word ik wakker in een compleet donkere kamer. Sneeuw op de buis en in mijn hoofd. Ik kijk om me heen en weet even niet waar ik ben. Londen? De Tour? Thuis? Ik ruik ineens bloemengeur.’

Niet voor Smeets-haters, maar een must voor zijn fans.

Aan dit boek werd tevens ruim aandacht besteed in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 30 januari 2013).

Dagboekvaneensportgek

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Sport, Wielrennen. Bookmark de permalink.