Doktersroman?

Anna Enquist – De verdovers. ISBN 978-90-295-7859-2, 309 pagina’s, € 21,95. Amsterdam / Antwerpen: De Arbeiderspers 2011 (inmiddels vijfde druk).

Weer eens een andere doktersroman.

De psychoanalytica en auteur Anna Enquist kreeg eind 2011/begin 2011 de kans deel te nemen aan het project ‘Schrijver op de afdeling’ van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Ze mocht meelopen op de afdeling anesthesiologie (het toedienen van narcose en het uitschakelen van gevoel) om daar een boek over te schrijven. Deze roman is het resultaat hiervan. Het verhaal is verzonnen, de medische procedures lijken op wat Enquist gezien heeft.

De auteur is met name in de anesthesiologie geïnteresseerd omdat deze ernaar streeft gevoel en pijn zo veel mogelijk uit te schakelen, terwijl in de psychoanalyse het juist voor de patient heilzaam is te voelen wat er in haar of hem omgaat.

De hoofdpersonen in het verhaal zijn de psychotherapeut Drik de Jong en zijn zuster, de anesthesiologe Suzan, die getrouwd is met de psychiater Peter. Suzan en Peter hebben een hartelijke relatie met Drik, die ze opvangen na het overlijden van diens vrouw. De verhouding van vooral Suzan met haar dochter Roos is moeizaam.

Drik weet zich geen raad met zijn patiënt, de student psychiatrie Allard Schuurman. Hij stopt echter niet met de therapie, ook niet als Allard plotseling omzwaait naar anesthesiologie en daar Suzan als begeleider krijgt. Hij komt bovendien te weten dat Allard de vriend van Roos is. Drik houdt krampachtig vast aan zijn beroepsgeheim en informeert noch Allard, noch Suzan en plotseling loopt de situatie volledig uit de hand.

Ik moest dit beklemmende boek uitlezen, helemaal tot het macabere eind. Niet voor lachebekjes.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 16 mei 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Medische wereld. Bookmark de permalink.