Bondscoach in woord en beeld

Hugo Camps, Johan Derksen et al. – Bert van Marwijk, het levensverhaal, zijn werkwijze. ISBN 978-90-71359-46-0, 301 pagina’s, € 29,95. Gouda: De Buitenspelers 2012.

Prachtig geïllustreerd boek over leven en werken van onze huidige bondscoach.

Bert van Marwijk is vanaf 2008 bondscoach van het Nederlands elftal, dat zich onder zijn leiding kwalificeerde voor het Wereldkampioenschap Voetbal voor landenteams in Zuid-Afrika in 2010, waar Oranje tweede werd na de van Spanje verloren finale. Inmiddels heeft het Nederlands elftal zich eveneens gekwalificeerd voor het Europees Kampioenschap in Polen en Oekraïne, dat over ruim een week begint. Van Marwijk was ook een meer dan modale voetballer, die één interland op zijn naam heeft en successen bereikte met onder meer Go Ahead Eagles, AZ’67 en MVV. Als trainer won hij onder meer met Feyenoord de UEFA Cup en de KNVB-beker.

Over al deze zaken en nog veel meer kunt u lezen in dit boek, enerzijds een biografie, anderzijds een beschrijving en analyse van zijn werkwijze. Het verhaal over de band met zijn vader die hij een nieuwe auto cadeau deed van zijn voetbalverdiensten, vind ik ontroerend. Vader en zoon werden ooit samen wereldkampioen klaverjassen. Ook de beschrijving van zijn langdurige samenwerking met zijn maatje Dick ‘Coocky’ Voorn, thans assistent-trainer bij het Nederlands elftal, tekent van Marwijk.

Van Marwijk organiseert zijn eigen kritiek, is nooit bang om te verliezen en vindt het belangrijk dat hij geloofwaardig is. Soms laat hij even de teugels vieren, maar hij zegt wel: ‘Je moet nooit tevreden zijn, want er komt altijd weer een volgende wedstrijd’.

Een goed geschreven boek met veel achtergrondinformatie en een groot aantal mooie foto’s.  Een must voor alle Oranjefans.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 30 mei 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Non Fictie, Voetbal. Bookmark de permalink.