Yes, we can

Carl Van de Velde – Speechen als Obama. Yes I can. ISBN 978-90-8924-144-3, 150 pagina’s, € 18,95. Antwerpen / Utrecht: Houtekiet 2011.

Nuttig voor sprekerds.

Speechen in het openbaar? Velen zien er als een berg tegenop. Anderen weten hun publiek geenszins te boeien. Het doornemen van dit boek kan zowel helpen bij het wegnemen van sprekersangst, als bij het verbeteren van zowel vorm als inhoud van nog te houden speeches. De auteur was ooit zelf benauwd om het woord te voeren, maar hij keek de kunst af van grote redenaars, zoals Amerikaanse presidenten, komieken, predikanten, artiesten en andere voorbeelden. Nu geeft hij seminars over het onderwerp.

Als streefdoel voor dit boek koos Van de Velde Barack Obama, die hij verreweg de bekendste hedendaagse spreker vindt. Hij geeft zijn toehoorders hoop, maar weet ook heel goed hoe hij die hoop moet kanaliseren. De auteur laat hierbij onvermeld dat Obama gebruik maakt van een aantal speechschrijvers, waarvan de jeugdige Jon(athan) Favreau de meest bekende is.

Het boek is een snelgids met tips en richtlijnen om succesrijk te kunnen speechen, vergezeld van een aantal opdrachten om het zelf uit te proberen. Zo kan volgens de auteur plankenkoorts omslaan te plankenlust, hoewel dit natuurlijk nooit mag leiden tot zelfgenoegzaamheid. Uw recensent hoort liever een aarzelende spreker dan iemand die zichzelf graag hoort.

Volgens de auteur is faalangst de belangrijkste reden om niet te durven spreken. Zelfs de inmiddels wereldberoemde (Sir) Richard Branson (van het enorme Virgin conglomeraat) heeft hier nog steeds last van. Daarom laat hij zich bij voorkeur zittend interviewen en richt hij zijn focus op de interviewer en niet op het publiek. En hij zorgt voor een inhoudelijk voortreffelijk verhaal. Dat laat tevens het belang een goede voorbereiding zien. Spreek niet te lang: stop met spreken voor je publiek stopt met luisteren. Zorg dat je je publiek ook kunt boeien zonder flipover, slideshows en PowerPoint presentaties. Deze kunnen namelijk de spreker ‘overbodig’ maken. En als je er toch mee werkt, zorg dan dat de techniek je niet op het moment suprême in de steek laat. Herhaal je boodschap: I have a dream en Yes we can! en toon passie. Uiteraard worden alle tips uitgebreid toegelicht.

Niet alleen beginnende, maar ook geroutineerde sprekers kunnen hun voordeel doen met deze prima instructie.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 11 januari 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Overig. Bookmark de permalink.