Veelzijdig

Jan Terlouw – Hoed u voor mensen die iets zeker weten. Gedachten over politiek, wetenschap en kunst. ISBN 978-90-477-0412-6, 376 pagina’s, € 19,50. Rotterdam: Lemniscaat 2011.

Boeiende verzamelbundel.

De natuurkundige Jan Terlouw is een veelzijdig mens. Hij schreef kinderboeken, politieke non-fictie en – samen met zijn dochter Sanne – thrillers. Daarnaast was hij een vooraanstaand politicus voor D66 en onder meer vicepremier in de kabinetten-Van Agt II en III, Commissaris van de Koningin en lid van de Eerste Kamer.

Dit boek is een bloemlezing met in totaal 48 lezingen, essays, verhalen en gedichten van Terlouws hand. Hij gelooft niet meer, maar verloochent zijn afkomst als domineeszoon niet. Er zitten juweeltjes bij, zoals het korte verhaal Heldin zonder haat over een dappere, maar miskende vrouw en Ze heet Irene over menselijkheid in de oorlog. In het deel Leiderschap staan onder meer In memoriam Hans van Mierlo, een herinnering aan Joop den Uyl en een fraaie beschouwing over Dries van Agt, evenals Terlouw een voormalig wetenschapper in de politiek. Het verhaal over de Chinese dissident Harry Wu is beklemmend.

Terlouw heeft een brede interesse: duurzaamheid, klimaatverandering, democratie, mensenrechten, welvaartsverdeling en euthanasie om er een aantal te noemen. Zijn proza en poëzie lezen lekker weg. Wel vind ik sommige essays en de teksten van ooit gehouden lezingen wat aan de lange kant. Er bleven echter ook voor mij voldoende interessante teksten over om dit boek de moeite waard te vinden.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 11 januari 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Non Fictie, Politiek. Bookmark de permalink.