Bommel Plus

Paul Verhaak – Bommelparade. 1200 karakters uit de Bommelsaga van Marten Toonder. ISBN 978-90-71959-00-4, 321 pagina’s, € 29,50. Bilthoven: Uitgeverij Ton Paauw 2011.

Genieten van Bommel-karakters in woord en beeld

Onlangs begon het Toonderjaar, omdat het 2 mei aanstaande 100 jaar geleden is dat Marten Toonder werd geboren. Een mooie gelegenheid om weer eens stil te staan bij de schepper van de enige echte Heer Van Stand en diens pientere en soms wat irritante Jonge Vriend Tom Poes.

Marten Toonder schreef en tekende in totaal 177 Bommelverhalen, waarin natuurlijk ook tal van andere persoonlijkheden figureerden. Paul Verhaak telde er 1200. Voor dit omvangrijke boek ordende hij ze op alfabet en plaatste er tenminste één citaat en meestal een afbeelding bij. Uiteraard vermeldde hij de vindplaats in de verhalen van die citaten en afbeeldingen bij. In de inleiding heeft Verhaak de afgebeelde dieren op een rij gezet. Er komen wel 199 honden (22%) voor in de verhalen en maar 8 katachtigen (1%). We lezen dat na Tom Poes (176), Heer Bommel (175) en Joost (142) Commissaris Bulle Bas (119) het meeste voorkomt. Kapitein Wal Rus komt ‘maar’ 26 voor, maar er is een hele pagina gewijd aan zijn vele verhaspelingen van de naam Bommel, zoals Blubbers, Hompels, Stommel, Knobbels en Frommel). Naast de bekende hoofdfiguren, zoals Wammes Waggel (58), Dorknoper (82), Grootgrut (47) en Annemarie Doddel (42) vinden ook de eenmalig vermelde personen een plaatsje in dit boek. Wie herinnert zich nog juffrouw Drulkes, bibliothecaresse van de universiteitsbibliotheek van Rommeldam, Abner Habberdoedas, slotvoogd van het eiland Laak en de wraakgier Mokker. Elke letter wordt voorafgegaan door een plaat van de Oude Schicht en bij Bommel vindt u een pagina vol met prachtige citaten: ‘Kom hier Tom Poes. Laat me niet alleen; ik moet je beschermen als je begrijpt wat ik bedoel’.

Het is een prachtig kijk- en leesboek dat ik de Bommelliefhebber nauwelijks aan hoef te bevelen, want die wil het gewoon hebben. En terecht. Maar het lijkt me ook een mooie eerste kennismaking die vast smaakt naar meer en dat is ruimschoots voorhanden.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 25 januari 2012).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur. Bookmark de permalink.