Piet heeft lekkere preien

Rinke Berkenbosch, Willem Koetsenruijter en Pauline Slot – We moeten nog een lied. Zelfhelpgids voor bruiloftsgasten en andere feestgangers. ISBN 978-90-295-7605-5, 168 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: De Arbeiderspers 2011.

Handige tips voor creatieve feestvierders.

Iedereen kent het wel. Je bent uitgenodigd voor een bruiloft (pril, belegen of overjarig), een jubileum, afscheids- of bijzonder verjaarsfeest en er wordt iets van je verwacht, minstens een vrolijk lied wat op passende wijze de draak steekt met het (de) feestvarken(s). Dit schijnt overigens een typisch Nederlands verschijnsel te zijn, net zoals de vrees hiervoor bij de uitnodigende partij, want de sketches en/of liederen willen nogal eens uit de hand lopen. Maar eigenlijk wordt er toch wel wat van ‘Oom Ed’ verwacht.

De inspiratie wil niet vlotten. Wat nu? Koop dan tijdig dit praktische boekje en neem het door voordat je met schrijven begint. De tips zijn behulpzaam bij het vervaardigen van bijvoorbeeld een lied dat niet alleen leuk is voor de bedenker, maar ook voor het slachtoffer en de overige aanwezigen. Of, zoals de schrijvers het noemen, van gênante vertoning naar wereldact.

Uit eigen ervaring weet ik dat niet alles wat je bedenkt in een klein gezelschap met een biertje op tafel, hoe leuk soms ook, geschikt is voor opvoering tijdens het feest. De auteurs zijn het daarbij helemaal met me eens. Het moet voor iedereen leuk zijn, dus geen pijnlijke onderwerpen (exen, borstvergrotingen- of -verkleiningen, contactadvertenties) aansnijden.

Het boekje bevat veel praktische tips. Ik noem er een paar. Oefen van te voren; deel geen blaadjes met tekst uit; want dan kijkt men niet meer; zing niet langer dan drie minuten; kies een niet te moeilijke melodie; gebruik een rijmsite of rijmwoordenboek; kies een goede punchline met een hoge ‘Andries Knevel-factor’ (ontleend aan het befaamde lied van Brigitte Kaandorp: Alles valt best mee als ik het maar niet met Andries Knevel hoef te doen).

De tips zijn vaak uitgewerkt door voorbeelden waar een creatieve geest veel aan kan ontlenen. Ook de nazorg (zorgen dat men de tekst krijgt, liefst mooi verpakt of ingelijst) wordt besproken. Zo wordt een geslaagd lied een mooi cadeau.

Koop dit boekje, lees het en bewaar het zorgvuldig. Het komt altijd van pas.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 30 november 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Humor. Bookmark de permalink.