Eigenzinnige kampioene

Frank Woestenburg – Marianne Timmer. ISBN 978-90-77740-74-3, 272 pagina’s, € 19,95. Eindhoven: De Boekenmakers 2010.

Interessant voor sportliefhebbers. Leest lekker weg.

‘Timmertje, Timmertje, wat ga je doen?’. Deze inmiddels gevleugeld geworden woorden van televisiecommentator Frank Snoeks staan op de voorkant van het cover. Hij sprak deze woorden uit tijdens de legendarische gouden Olympische race van Marianne Timmer in 1998 in Nagano (Japan) op de 1000 meter. Dit boek beschrijft de hoogte- en dieptepunten uit de schaatsloopbaan van een nuchtere Groningse sportvrouw. Het verhaal is opgetekend door de sportjournalist Frank Woestenburg, maar wordt in de ik-vorm verteld. De auteur laat dus Marianne zelf aan het woord.

Marianne Timmer vertelt onder meer hoe ze het met vallen en opstaan tot Olympisch kampioene in 1998 bracht en dat kunstje in 2006 (Turijn) nog een keer flikte. En hoe het breken van haar hielbeen het einde maakte aan haar plannen om zich te plaatsen voor Vancouver 2010. Haar spectaculaire herstel kwam net te laat. Ze schuwt daarbij de zelfkritiek niet.

Toch heb het gevoel dat Timmer niet altijd het achterste van haar tong laat zien, zeker wat betreft haar persoonlijke gevoelens. Aan haar relatie met de Canadese schaatser Kevin Overland wordt slechts enkele regels gewijd en ze zou ‘in een opwelling’ getrouwd zijn met haar Amerikaanse coach Peter Mueller. Alleen over Henk Timmer, oud-doelman van onder andere AZ, Feyenoord en het Nederlands elftal, met wie ze thans samenwoont, is ze wat meedeelzamer. Ook haar verhouding met haar ouders, verstoord tijdens haar huwelijk, komt niet goed uit de verf.

Wat verder opvalt is dat Timmer in de loop van haar schaatscarrière nogal eens gebrouilleerd raakt met coaches, collega’s en sponsoren. Uiteraard lezen we daarvan alleen haar kant van de zaak. Over het algemeen weet ze daarbij haar belangen goed te behartigen, behalve bij het echec van haar ‘eigen’ schaatsploeg Team Timmer.

Marianne Timmer komt uit dit boek naar voren als een eigenzinnig sportvrouw, soms inderdaad een koele ‘ijskoningin’, vaak rücksichtsloos bezig met presteren en niet gemakkelijk voor zichzelf en anderen, maar trouw aan wie in haar gelooft, zoals Egbert van ’t Oever en Floor van Leeuwen.

Het boek bevat mooie foto’s, een indrukwekkende erelijst en een persoonlijk nawoord.  Nu de winter weer begint en Marianne in haar nieuwe rol van trainer/coach langs de baan staat is dit boek voor sportliefhebbers zeker interessant.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 30 november 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Sport. Bookmark de permalink.