Zonnig Italië?

Marjon van Royen – Italië op maandag. ISBN 978-90-417-0890-8, 234 pagina’s, € 10,00. Amsterdam: Rainbow Pockets, uitgave 2011.

Dit boek verscheen al in 1991, maar onlangs kwam er een herdruk van uit in pocketformaat. Mijn recente verblijf in Italië was voor mij de aanleiding dit boekje mee te nemen. Ik ken Marjon van Royen als de over het algemeen vrolijke NOS-correspondent, die vanuit Brazilië ons regelmatig kond doet over wat er in Latijns Amerika gebeurt. Dat zij haar journalistieke carrière in Italië begon was me ontgaan.

Ik dacht een vrolijk boekje ter hand te nemen, mede gezien het grappige witte Fiatje op het omslag. Dat viel enigszins tegen, want er staat nogal wat ellende in. Met name de uitvoerige verhalen over de mafia op Sicilië en de misdaad in Napels en daar niet alleen en het racisme en de bomaanslagen zijn huiveringwekkend. Van Royen duikt erin en legt de achtergronden bloot. Ook de stukken over de lokale en nationale corrupte politici als Gulio Andreotti en Bettino Craxi zijn somber. De laatste blijkt de wegbereider te zijn geweest van de huidige Italiaanse premier Silvio Berlusconi, wiens opkomst als mediamagnaat door de auteur wordt geschetst. Hierbij past hoogstens een sprankje humor.

Valt er dan niets meer te lachen of te glimlachen over dit land van de liefde. Gelukkig wel, tussen de regels door en in het prachtige verhaal La mamma blijft altijd la mamma over de dominante Italiaanse moeders: ‘een man is leuk, maar een zoon is eeuwig’. In dit hoofdstuk lees je ook over de weekeindmannen, die in de vakantieperiode door de week met hun secretaresses in de stad verblijven en op vrijdag hun gezin aan zee bezoeken. Als ze weer weg zijn komen de ‘ooms’. Ik heb dit als vijftienjarige op vakantie destijds zelf gezien, maar nu snap ik het pas.

Een lezenswaardig boekje, soms gedateerd, maar vaak nog verrassend actueel. Maar ondanks alle ellende geschreven met liefde over dit verder nog steeds aantrekkelijke land.

(met dank aan Mieke van Delden)

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 21 september 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur. Bookmark de permalink.