Van de prins geen kwaad?

Marc van der Linden – De vrouwen van Prins Bernhard. ISBN 978-90-488-0237-1, 158 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Carrera, vierde druk 2011.

Dit is een zeker een spraakmakend boek, althans voor wie geïnteresseerd is in het turbulente leven van Prins Bernhard, de vader van Koningin Beatrix. Het geeft een beeld van diens geheime liefdes en buitenechtelijke dochters en van de laatste jaren van onze voormalige Koningin Juliana en haar echtgenoot Bernhard op Paleis Soestdijk. Verder onthult de auteur de mogelijkheid dat Bernhard nog een derde buitenechtelijke dochter had en sprak met een vermeende zoon.

Al lezende vraag je je wel af of Ursula von Pannwitz, Frances Day, ‘Kokkie’ Gilles, Lady Ann Orr Lewis, Penelope Aitken, Alicia Webber, Hélène Lejeune en Cécile Dressmann inderdaad allemaal het bed hebben gedeeld met de koninklijke deugniet. Wat is bewezen en wat niet?

Dit is geen boek voor de afkalvende groep Bernhardfans, voornamelijk afkomstig uit het voormalig verzet. Zij zullen het zien als de zoveelste poging de Prins van zijn voetstuk te laten vallen. Andere geïnteresseerden zullen dit vlotgeschreven boek echter met interesse in één adem uitlezen, al blijft voor mij in ieder geval toch de vraag: Wat is er van waar?

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 21 september 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Geschiedenis. Bookmark de permalink.