Obsessie

Jaap Huisman – Kaalheid is een keuze. Verkenning van een menselijke obsessie. ISBN 978-90-6868-567-1, 191 pagina’s, € 17,90. Bussum: Thoth 2011.

Al in zijn verantwoording ontkracht de auteur de titel van dit boek, want je zult maar last hebben van agressieve ontharing of met een chemokuur behandelde kanker. Kaalheid kan dus ook geen keuze, maar domme pech zijn. Zelf onderging Huisman een haartransplantatie, evenals beroemdheden als Frans Bauer en Wesley Sneijder. Hij miste een samenhangend boek over haar en besloot er toen zelf maar één te schrijven. Hij raadpleegde dermatologen, kappers en hun klanten en verzamelde documentatie, waaruit een heleboel interessante feiten te voorschijn kwamen. Wist u dat

– In Sierra Leone een stevige bos haar voor vrouwen gelijk staat voor vruchtbaarheid en voorspoed.

– Kale mannen in trek zijn bij vrouwen, want kaalheid wordt veroorzaakt door een hoge productie van mannelijke geslachtshormonen.

– Het knippen van kinderharen overal ter wereld een ritueel is.

– De baard bij een radicale moslim de reflectie is van zijn heilige missie tegen afvalligen en christenen.

– Getrouwde Joodse vrouwen buitenshuis een pruik dragen. Hun haar is het privilege van de eigen echtgenoot.

– Angela Merkel zich een ander kapsel liet aanmeten in de aanloop van haar (gwonnen)  verkiezingsstrijd met de zwartgeverfde Gerhard Schöder?

– Nina Brink haar kapsel modelleerde naar dat van Koningin Beatrix?

– De voetballer Divid Beckham de paardenstaart voor mannen modefähig maakte?

– Kroeshaar verbonden is met emancipatie en bevrijding van Afro-Amerikaanse zwarten.

– John Travolta zijn borsthaar moest laten verwijderen voor zijn rol van Tony in Saturday Night Fever.

– Maarten van der Weijden vanwege zijn kale hoofd (met Nederlandse vlag) geen badmuts nodig had bij zijn winnende Olympische race in 2008.

– In het oude China een behaarde huid voor zowel mannen als vrouwen een gruwel was.

– Het scheren of bijwerken van schaam- en okselhaar aan mode onderhevig is.

Dit en vele andere feiten over kappers, gel, haarkleur en bijvoorbeeld het kapsel van onze Koningin en haar moeder, en natuurlijk over de haartransplantatie van de auteur zelf, leest u in hun context in dit amusante en vlot geschreven boek. U steekt er vast ook nog wat van op.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 1 juni 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Overig. Bookmark de permalink.