Lachen

Youp van ‘t Hek – Goede woede. ISBN 978-90-6005-896-1, 399 pagina’s, € 12,50. Amsterdam: Thomas Rap 2011.

Dit boek bestaat uit een selectie van de beste columns uit een aantal eerder verschenen bundels (en daarvoor natuurlijk in NRC Handelsblad). De gegevens hierover treft uit aan op de flaptekst, zodat u niet per ongeluk iets koopt wat u misschien al hebt. Netjes van de uitgever, want dat gebeurt helaas lang niet altijd. Het is een uitgave om het 20-jarig schrijverschap van Youp te vieren

Zelf had ik een andere titel gekozen, want Youp maakt zich veel vaker vrolijk dan kwaad. Ik blijf de manier waarop hij bepaalde maatschappelijke verschijnselen tot in het absurde uitvergroot ontzettend knap vinden en kan er vaak onbedaarlijk om lachen. De keren dat Youp in mijn ogen over het randje van het betamelijke gaat neem ik hem dan ook maar heel kort kwalijk, namelijk tot hij een paar regels of een column verderop weer een enorme lachbui bij me ontketent. Youp mag graag de Gooise kakkers te kakken zetten met hun hebzucht en ‘bijgevulde tieten’, maar hij maakt zelf deel uit van een andere groep kakkers, die van de Amsterdamse grachtengordel, en dat weet hij natuurlijk best.

Ook de oude columns over allang uit de actualiteit verdwenen personen en zaken, zoals René van den B., ‘de financiële Jomanda van Hilversum’ de ‘lieve corpsbal’ John Jaakke, destijds voorzitter van Ajax, Viola Holt en de onvermijdelijke Rijkman Groenink, zijn nog steeds aantrekkelijk om te lezen. Prachtig zijn taalkundige vondsten als ‘platjesfluisteraar’, ‘aarsbisschop’, ‘knetterende weekendwip’, ‘gerefo’s’ en ‘missel’ voor de foute wissel van Sven Kramer.

Je houdt van Youp of je haat hem. Ik hoor tot de eerste categorie en heb van veruit de meeste columns in dit boek ontzettend genoten. Een must voor de fans.

Dit boek is tevens uitgebreid besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 1 juni 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Humor. Bookmark de permalink.