Verdienstelijk debuut

Jacques Verbeek – Verlangens. ISBN 978-90-484-1102-3, 317 pagina’s, € 24,95. Zoetermeer: Free Musketeers 2010.

Dit is de debuutroman van een gepensioneerde ambtenaar, die in zijn jeugd het advies kreeg romanschrijver te worden. En boeiend schrijven kan hij. Het verhaal speelt zich gedeeltelijk af op Gozo, het zustereiland van Malta, in Nederland, Engeland en Italië.

Een op Gozo woonachtige Nederlander droomt ervan een voormalige vrouwelijke collega nog één keer te ontmoeten. In dit boek lees je hoe die droom uitkomt. Er zijn echter nog enkele plots die door dit verhaal heenlopen en het ernstiger compliceren dan nodig was geweest, ondanks de op zichzelf knappe beschrijving van verschillende mensen en milieus. En dat was nou net waarom ik het, ondanks mijn herkenning van Malta, Gozo en Sicilië, niet in één adem heb uitgelezen. Een verdienstelijke, maar niet helemaal geslaagde poging omdat de compositie sterker en het boek korter had gekund, waardoor het aan kracht had gewonnen.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 6 april 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.