Hard gras

Hard gras 76. ISBN 978-90-713-5929-3, 111 pagina’s, € 8,75. Gouda: De Buitenspelers 2011.

De nieuwe Hard gras is uit en biedt deze keer weer tal van interessante bijzaken voor de voetballiefhebber met enig niveau. Twee artikelen zijn van de hand van Leo Verheul. Het eerste is het boeiende verhaal van een ontmoeting met de voormalige sterspeler Jorge Valdano, die nu de ‘baas’ is van Real Madrid. Het andere is een vrolijk verslag van Verheuls uiteindelijk geslaagde poging om de talentvolle Spaanse speler Carlos Delgado bij de Rotterdamse eerste divisieclub Sparta onder te brengen. Hij heeft hier veel moeite voor moeten doen en het lijkt terecht, want het ziet er naar uit dat Delgado inderdaad een welkome versterking is. Martin van Neck schrijft een melancholisch verhaal over het bij toeval gevonden koffertje van de Béla Guttman, ooit een topvoetballer en een toptrainer, die onder meer met het Benfica van Eusibio twee keer de Europacup won. Michel van Egmond maakte het nodige mee toen hij met Feyenoord over de wereld reisde als verslaggever van de eigen clubkrant. Helaas kletste Ed de Goey overal doorheen, toen iets verderop Arie Haan saillante verhalen over omkoping vertelde. Mooi is ook het stuk over József Kiprich op Cyprus. Jammer dat de onvergetelijke Coen Moulijn werd herdacht met een paar gedichten. Het ware beter geweest nog een keer het ontroerende verhaal van een paar jaar geleden over Coen en zijn zoon Raymond te herdrukken.

Een must voor de voetballiefhebbende doelgroep.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 6 april 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Sport. Bookmark de permalink.