Spiegel van Nederland

Jacob Vossestein – Dealing with the Dutch. The cultural context of business and work in the Netherlands. ISBN 978-94-6022-079-1, 294 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: KIT Publishers, nineteenth revised edition 2010.

Dit Engelstalige boek is in eerste instantie geschreven voor expats, buitenlanders die voor kortere of langere tijd in Nederland verblijven. Maar ik kan iedereen aanbevelen om het te lezen, omdat het ons Nederlanders een spiegel voor houdt. De auteur, geograaf en antropoloog, doorspekt zijn verhaal met de meningen van onder ons levende expats en die liegen er niet om.

De Nederlandse samenleving wordt gezien als egalitair en vol met regeltjes en bureaucratie. De dienstverlening is slecht, want de dienstverleners kunnen bij wanprestatie toch nauwelijks ontslagen worden. Iedereen stopt om 5 uur met werken en ons land zit min of meer op slot in de kersttijd en de zomermaanden. Er is een scherp onderscheid tussen het permissieve Amsterdam, waar veel kan op het gebied van seks en drugs, en de conservatievere rest van het land. Natuurlijk zijn dit allemaal generalisaties waarover te discussiëren valt, maar er zit zeker een kern van waarheid in.

Dit boek verdient het te worden ingekort (er zitten nogal wat uitweidingen en herhalingen in) en in het Nederlands te worden vertaald.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 6 april 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur. Bookmark de permalink.