Liefde, spiritualiteit en erotiek

Rihana Jamaludin – Kuis. ISBN 978-94-6022-117-0, 222 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: KIT Publishers 2011.

Het suggestieve omslag van dit boek toont het blote onderlichaam van een vrouw, waarvan de edele delen omsloten worden door een fraai gouden sieraad met een slot erop. Dat sieraad blijkt een kuisheidsgordel te zijn, vervaardigd door de Hindoestaanse goudsmid Ramesh voor de half Turkse, half Nederlandse jonge vrouw Ashama. Dit in opdracht van haar Hindoestaanse verloofde Bennie. Het verhaal speelt zich af in multicultureel Amsterdam. Ramesh, die tot dan toe een vrijwel ascetisch en mediterend leven bij een huisaltaar voor de godin Parvati leidde, raakt uit zijn evenwicht nadat hij, uiterlijk professioneel, het naakte onderlijf van Ashama de maat heeft genomen. Het duurt wel even voor de kuisheidsgordel is ontworpen en vervaardigd. Intussen wordt Ramesh steeds verliefder op Ashmana, die hem alleen maar aardig vindt. Ze aanvaardt overigens wel een tweede sleutel van hem (de eerste is natuurlijk voor Bennie) en gebruikt die ook als de gordel toch niet echt lekker blijkt te zitten. Dan raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling en leiden tot een dramatisch en voor mij als Nederlander verrassend einde.

Een goedgeschreven en fascinerende roman over liefde, spiritualiteit en romantiek, geschreven door de in Suriname geboren auteur Rihana Jamaludin. Ik kijk uit naar haar volgende boek.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 9 maart 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Non Fictie. Bookmark de permalink.