Smeets sportjaar 2010

Mart Smeets – Top. ISBN 978-90468-0907-5, 253 pagina’s, € 14,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam, tweede druk 2010.

Het jaar 2010 was een prima sportjaar en Mart Smeets was er bij, zoals we al 40 jaar van hem gewend zijn. In dit boek doet hij er verslag van, in zijn bekende onderkoelde stijl die velen waarderen, maar anderen haten.

Ik heb het nooit onder stoelen en banken gestoken dat ik een Smeets-liefhebber ben en zijn stukjes graag lees. Dat is ook bij deze bundel weer het geval.

In De Wissel beschrijft Smeets in detail de televisie-uitzending van de ‘fameuze foute wissel’ van Sven Kramer tijdens de Olympische Winterspelen van Vancouver. Hij noemt het terecht een ‘griezelig spannende speelfilm’. Ook Het lange weekend van Alberto Contador is een diepgaand stuk over hoe de media omgingen met het nieuws dat er tijdens een rustdag in de Tour de France een minuscule hoeveelheid clenbuterol in de urine van de latere tourwinnaar Contador was gevonden. Weemoedig is het prachtige verhaal over het afscheid van Roy Makaay en ronduit ontroerend Jean Godverdomme over wat het overlijden van zijn collega Jean Nelissen bij Mart losmaakt. Maar vrijwel alle stukken, over bijvoorbeeld Ireen Wüst, Mark Tuitert (soms abusievelijk Mart genoemd, Freudiaans?), Willem Alexander, het Nederlands elftal en Lance Armstrong heb ik met meer dan de gebruikelijke interesse gelezen.

Ik kijk uit naar het volgende Smeetsboek.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 6 april 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Sport. Bookmark de permalink.