Nationaal en apolitiek

Cees Fasseur – De gekroonde republiek. ISBN 978-94-6003-292-9, 120 pagina’s, € 7,95. Amsterdam: Balans 2011.

Cees Fasseur kun je wel de chroniqueur van ons vorstenhuis noemden. Hij schreef de biografie van Koningin Wilhelmina en het eerder / elders op deze site besproken huwelijksverhaal van Juliana en Bernhard, inclusief de Greet Hofman affaire.

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat in 2014 tweehonderd jaar. Na de drie koningen (Willem I, II en III) en de regentes Emma stonden de koninginnen Wilhelmina, Juliana en thans Beatrix ‘op de brug van het schip van staat’ Willem Alexander loopt zich warm. Fasseur maakt in dit boekje alvast de balans op en vertelt en passant interessante wetenswaardigheden. Wist u dat onze officiële kroon van verguld zilver is en met namaakstenen bezet? Volgens Fasseur is onze koning in feite slechts de eerste ambtenaar van het rijk. Wist u dat een troonopvolger pas afstand kan doen van zijn recht op opvolging als hij koning is. Je kunt namelijk geen afstand doen van wat iets wat je nog niet hebt. Alleen door een huwelijk te sluiten zonder toestemming van de Staten Generaal vervalt het recht tot opvolging. Fasseur bespreekt onze achtereenvolgende staatshoofden op een luchtige en licht kritische manier en doorspekt zijn verhaal met anekdotes. En passant verwijst hij enkele verwijten over het eigenmachtig optreden van koningin Beatrix bij kabinetsformaties naar het rijk der fabelen.

Fasseur concludeert: ‘Tezamen met vlag, volkslied, nationaal voetbalelftal, elfstedentocht en eerste kievitsei vormt de Oranjemonarchie het laatste restant van de Nederlandse identiteit, naast het tweede koekje bij de thee. Laten we er daarom zuinig op zijn nu andere nationale symbolen, zoals de gulden en Fokker, ons ontvielen. Zo nationaal en apolitiek de kleur oranje is, zo apolitiek en nationaal is de gelijknamige dynastie, die haar naam aan het nationale voetbalteam te beschikking heeft gesteld. Een emotionele band is sterker dan een puur staatsrechtelijke. Een prinsesje in een roodwit geblokt jurkje met een vuvuzela blijft op het netvlies staan: een linten doorknippende hoogwaardiheidsbekleder in grijs (mantel)pak niet.’ En zo is het maar net.

Een lezenswaardig boekje.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek LeesKost van het programma PuurCultuur op MeerRadio (woensdag 20 april 2011).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Geschiedenis, Politiek. Bookmark de permalink.