Aangrijpend

Pieter van de Rest – Hart gezocht. De overlevingstocht van een man die wacht op een donor. ISBN 978-90-215-4863-9, 301 pagina’s, € 19,95. Utrecht / Antwerpen: Kosmos 2011.

De 32-jarige jurist, reclameman en Bourgondiër Pieter van de Rest lijkt alles voor elkaar te hebben, een flitsende baan, vrouw en twee kinderen. Dan krijgt hij plotseling een hartinfarct en begint een leven van tien jaar ziekenhuisopnames, operaties en veel, heel veel inleveren, lichamelijk, maar ook geestelijk. Bovendien blijkt zijn tweede dochter een beperking te hebben. In dit boek beschrijft Van de Rest wat hem is overkomen op zijn langdurige weg naar een harttransplantatie en daarna. Een verhaal van heel veel afzien. Soms was hij een lastige patiënt, of kunnen we dit beter assertief noemen? Maar denk je eens in dat je smacht naar een paar druppels water! Om gek van te worden. En dan ook nog de doctoren en verpleegkundigen met elk hun eigen ego. Wanneer Van de Rest weer thuis is blijkt hij niet meer te sporen met zijn gezin. Gelukkig blijkt dat het gevolg te zijn van de hoge doseringen medicijnen die hij nog steeds moest innemen. Pieter heeft geprobeerd te achterhalen van wie zijn donorhart afkomstig is. Dat blijkt een vrouw te zijn. Hij is haar intens dankbaar. Na jarenlang afzien is hij mede dankzij deze donor toch een overlever geworden.

Dit boek is een aangrijpend humaan document. De auteur heeft daarmee al zijn sores van zich af kunnen schrijven en dat moet therapeutisch hebben geholpen. Hij verdient ons respect. Gelukkig heeft hij alles overleefd en was in staat dit boek te schrijven. Het is wel een lang verhaal. Tien jaar is ook niet mis, maar persoonlijk vind ik het te gedetailleerd. Ik moest ellenlange beschrijvingen van ziekenhuistoestanden en lieve emails van dierbaren doorworstelen. ‘Schrijven is schrappen’, zei Godfried Bomans al. Maar ja, ik ben bang van jongs af aan (de traumatische ervaring van amandelen knippen) bang voor ziekenhuizen en dat speelt wellicht mee in mijn oordeel. Het boek loopt goed, er is inmiddels een tweede druk van uit. Oordeelt u zelf.

Dit boek is tevens besproken in de boekenrubriek ‘LeesKost’ in het programma PuurCultuur van MeerRadio op woensdag 9 maart 2011. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie. Bookmark de permalink.