De nieuwe Genova

Maria Genova – Vrouwen die mannen geloven. Miljonairs, maffia en macht. ISBN 978-90-5429-307-1, 189 pagina’s, € 14,95. Schoorl: Conserve 2010.           

Maria Genova is hard op weg een fenomeen te worden. Ze is in Bulgarije geboren, maar verblijft sinds haar negentiende jaar in Nederland, waar ze onze taal snel en verbluffend goed onder de knie kreeg, voorwaar geen geringe prestatie en journaliste werd. Nog niet zo lang geleden besprak ik haar Man is stoer, vrouw is hoer. 12 jaar getrouwd met een loverboy, waarin ze het waargebeurde verhaal van een Oekraïense vrouw optekende, het slachtoffer van de internationale vrouwenhandel. Genova zal geen gelegenheid ongebruikt laten om zaken als vrouwenhandel en het optreden van loverboys aan de kaak te stellen. Ze gebruikt daarvoor onder meer het medium Twitter en zo kwam ik achter haar bestaan. Man is stoer is overigens niet haar eerste boek, dat is Communisme, sex en leugens (2007), waarvan inmiddels een herdruk is verschenen. Het is een roman met autobiografische trekjes en beschrijft op onderhoudende wijze de jeugd van een eigenzinnig meid en andere gewone mensen in de nadagen van het communistische Bulgarije en de periode direct daarna. Ze won er de Looier Debutanten Prijs mee. Dit boek kan gezien worden als het vervolg op haar eerste roman, hoewel het voor de lezer niet noodzakelijk is daar kennis van te nemen. Deze roman is volledig fictie, maar de achtergronden niet.

De hoofdpersoon is de in Nederland woonachtige Bulgaarse vrouw Mer, die genoeg krijgt van de sleur van huisje, boompje, beestje en daar radicaal mee breekt. Ze vertrekt naar haar geboorteland, waar ze een soort van culture shock ondergaat, want het communisme blijkt inmiddels vervangen door een keihard kapitalisme met nieuwe rijken, die zich te buiten gaan aan krankzinnige uitspattingen. Ook haar oude schoolvriendinnen en kennissen doen hieraan mee, alleen haar oude oma blijkt gewoon dezelfde te zijn gebleven. Tegen wil en dank wordt ook Mer meegesleurd in het leven van de jetset, waar onder- en bovenwereld volledig door elkaar heen lopen, al vraagt ze zich wel voortdurend af waar ze eigenlijk mee bezig is. Een en ander escaleert wanneer ze een nieuwe minnaar volgt naar Rusland en daar snel met de maffia in aanraking komt. De gebeurtenissen volgen elkaar nu in sneltreinvaart op en Mer is haar leven niet meer zeker.

Ik geef niet meer weg van dit spannende en huiveringwekkend plot, waarvan het waarheidsgehalte volgens de auteur groot is, zodat het verhaal helemaal niet ondenkbaar is. U moet het echt zelf lezen. Het was mijn ‘pleeboek’ (en dat is bij mij alleen maar positief), maar ik heb het op een gegeven moment meegenomen naar de huiskamer omdat ik niet langer kon wachten… Gun uzelf de kennismaking met deze opmerkelijke en talentrijke auteur, waarvan we hopelijk nog veel kunnen verwachten.

Dit boek is op 29 december 2010 eveneens uitgebreid besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Misdaad. Bookmark de permalink.