Niet graag hardop

Wim de Jong, Christiaan Knijff & Henrico Prins – Handboek voor de moderne man. ISBN 978-90-5759-417-5, 447 pagina’s, € 25,-. Amsterdam: Podium 2010.

Volgens de flaptekst kunnen mannen eindeloos lullen over sport, muziek, auto’s, films en knappe vrouwen, maar delen zelden hun levenservaringen. Daarom zou het de hoogste tijd zijn voor een handboek voor broeders onder elkaar, met antwoorden op de vragen die geen man hardop stelt. Dit boek zou een onmisbare gereedschapskist moeten zijn boordevol praktische, eigentijdse tips, onderzoeksfeiten en persoonlijke ontboezemingen over het leven als een kerel in de 21ste eeuw. Het is geschreven door een dertiger, een veertiger en een vijftiger. Aan de voorkant staat symbolisch een Zwits zakmes afgebeeld – welke man kan zonder? Aan de achterkant, nuttig, hoe je een stropdas knoopt in zes stappen. Het boek bestaat uit de volgende zeven delen: Man & seks, Man & relatie, Het vaderschap, Man in het openbaar, Man & geld, Man & werk en tenslotte Lichaam & geest. Ik noem wat onderwerpen: elementaire peniskunde, testosteron, porno, internetseks, do’s en don’ts in bed, lichaamstaal, daten, bindingsangst, trouwen, huismannen, scheiden, single zijn, de bevalling, man & mode, drank, drugs en tabak, voetbal, eigen auto, balans tussen werk en privé, werkstress, carrièreswitch, fit, zond en strak en survival. Het zijn vrolijke verhalen, doorspekt met tips: geef geen bloemen van de bezinepomp. En er staan ook nog leuke columns in, zoals het hilarische ‘een wippie verdienen’ over een man die ’s morgens vroeg zonder sokken en onderbroek de kinderen naar school brengt en de boodschappen doet en als hij niet te laat terug is zijn vrouw in het echtelijk bed aantreft klaar voor een vrijpartij. Is hij te laat dan is ze helaas al opgestaan. Pech.

Ik vind het best een nuttig en leuk boek. Aardig om van de Sint of voor Kerst van je geliefde te krijgen, hoewel, het kan ook als een stil verwijt worden opgevat, zeker als bepaalde passages al gemarkeerd blijken te zijn! Dames, er is overigens ook een Handboek voor de moderne vrouw bij dezelfde uitgever verschenen.

Dit boek is op 3 november 2010 eveneens uitgebreid besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur. Bookmark de permalink.