Nachtmerrie

Maria Genova – ‘Man is stoer, vrouw is hoer’. Twaalf jaar getrouwd met een loverboy. ISBN 978-90-5429-297-5, 179 pagina’s, € 14,95. Schoorl: Conserve, derde druk 2010.

Dit waargebeurde verhaal werd op verzoek van de hoofdpersoon Anna opgetekend door de schrijfster en journaliste Maria Genova nadat Anna had ontdekt dat ze twaalf jaar getrouwd was geweest met een Turkse loverboy. Ze kwam daar achter door diens arrestatie. De Oekraïense Anna zag voor zichzelf en haar kind geen toekomst in haar geboorteland en vluchtte naar het Westen ‘om in de bloemen te gaan werken’. Tijdens die vlucht kwam ze in handen van Nederlandse mensensmokkelaars. Ze belandde in Haarlem en ontsnapte daar ternauwernood aan gedwongen prostitutie (haar eerste Nederlandse woorden waren ‘pijpen neuken, vijftig gulden’) en werd zonder een cent op zak op straat gezet. Daar ontfermde de loverboy Sertan zich over haar. Ze werd snel zwanger van hem, waarmee ze waarschijnlijk aan een bestaan als ‘sexwerker’ ontkwam. Het feit dat Anna zelf niet gedwongen werd tot prostitutie betekent niet dat zij een fijn leven had. Integendeel, ze werd frequent mishandeld en verkracht. Ondertussen exploiteerde en misbruikte Sertan een groot aantal vrouwen tot hij tegen de lamp liep en voor de rechter werd gebracht. Van hem is dan ook de uitspraak ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ afkomstig. Desalniettemin trouwt Anna met Sertan.

Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een fragment uit het dagboek van Anna. Vervolgens brengt de auteur verslag uit van haar contacten met Anna (en later onder andere ook met Sertan). Zo krijgt de lezer een kijkje achter de schermen van de mensonterende uitbuiting en onderdrukking van illegaal in Nederland verblijvende vrouwen. En van een hoofdpersoon die in een complexe haat-liefde verhouding zit met Sertan, waar ze zich maar niet los van kan maken, tot ergernis van de auteur en van de met haar meelevende lezers, als ik tenminste voor die lezers mag spreken.

Het is aan het boek niet te merken dat de auteur Bulgaarse is die inmiddels 18 jaar in Nederland verblijft. Dat vind ik de ultieme inburgering. Chapeau. Tot voor kort had ik nog nooit van haar gehoord, maar Maria Genova heeft al een roman geschreven, die bijna uitverkocht is en as zaterdag verschijnt er nog één. Verder heeft ze heeft ook nog een kinderboek geschreven over windjes laten. Een creatieve duizendpoot met man en kinderen, die vrolijk aan de weg timmert, onder andere door zeer frequent zich uit te leven in Twitter. Maria Genova lijkt mij hard op weg een fenomeen te worden.

Het boek leest als een trein en is waar mogelijk met onderkoelde humor geschreven, zoals blijkt uit enkele fraaie ‘tegeltjeswijsheden’.

Uit de inhoud geef ik niet meer weg, u moet nieuwsgierig blijven. Lees het zelf maar. En als dit boek ook maar een klein beetje bijdraagt aan meer bewustwording over en betere aanpak van het loverboy probleem dan is de auteur ook nog maatschappelijk verantwoord bezig geweest. Van harte aanbevolen.

Maria Genova – Communisme, sex en leugens. Schoorl: Conserve 2007.

Maria Genova –  Spookje Knetterkontje. Eigen beheer.

Maria Genova – Vrouwen die mannen geloven. Miljonairs, maffia en macht. Schoorl: Conserve. Verschijnt binnenkort.

Dit boek is op 3 november 2010 eveneens uitgebreid besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misdaad, Non Fictie. Bookmark de permalink.