Betere digitale foto’s

Philip P. Kruijer – Praktijkboek Digitale Fotografie. Zo maak je betere foto’s. ISBN 978-90-78811-11-4, 416 pagina’s, € 39,50. Haarlem: Focus Publishing 2010.

Philip Kruijer uit Vijfhuizen heeft jarenlang de fotografische journalistiek beoefend. Zo was hij perschef van de toenmalige Stichting Amateurfotografie, oprichter en hoofdredacteur van het blad Foto & Doka, redacteur van het hobbyblad Focus en hoofdredacteur van het belangrijkste vakblad voor de fotodetailhandel. Dit schitterend geïllustreerde boek (veruit de meeste foto’s zijn van de auteur, maar niet uitsluitend) is bedoeld voor de nieuwe gebruikers van een digitale camera, waarvoor de fotografische uitgangspunten vrijwel nieuw zijn. Zij hebben nog weinig of geen praktische kennis van de creatieve toepassingen van sluitertijden, lensopeningen, scherpstelling en brandpuntsafstanden. De auteur neemt de lezer(es) bij de hand en legt op een voor iedereen begrijpelijke manier en verduidelijkt met veel voorbeeldfoto’s uit hoe je betere foto’s maakt. Kruijer streeft er naar de opzet zo praktisch mogelijk te maken. Na een korte terugblik op de geschiedenis van de fotografie komt in een vijftal secties een aantal theoretische zaken rondom de fotografie aan de orde, waarbij elke sectie een eigen kleur heeft gekregen. De fotografische begrippen worden in begrijpelijke taal verduidelijkt, zoveel mogelijk aan de hand van illustraties. De besproken onderwerpen worden vervolgens toegelicht aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. De vele voorbeeldfoto’s geven aan hoe een bepaald foto-onderwerp benaderd zou kunnen worden.
In de secties komen achtereenvolgens aan de orde
1. Camera’s en objectieven (donkergroen) met onder meer diverse cameratypen, sensortypen, pixels en megapixels, geheugenkaartjes, de zoeker, objectieven, brandpunt, beeldstabilisatie, sluiters, flitsers, accu’s opladen statieven, filters, zonnekappen, onderwaterhuizen en GPS locatie-aanduiding.
2. Techniek (paars) met onder meer wat is licht eigenlijk? Kleurtemperatuur, witbalans,  snelheid, sluitertijden, belichtingsregelingen, lichtmeten, scherpstelling, gezichtsherkenning, vuiltjes op de beeldsensor, direct en indirect flitsen, rode ogen, opnameformaten JPEG, TIFF en RAW, compressie en naar de pc overzetten.
3. Onderwerpen (lichtgroen) over de camera schietklaar hebben voor portretten, sneeuw, landschappen, sport, kinderen, panorama’s. Met onder meer diepte aanbrengen, snelheid, stillevens, strand, natuur- en wildfotografie en luchtfoto’s
4. Compositie (oranje) met een paar standaardregels waarmee de compositie van een foto zodanig kan worden verbeterd dat deze bij het merendeel van de beschouwers op een positief oordeel zal kunnen rekenen. Eén van de regels is overigens dat er geen regels zijn. De auteur bedoelt hiermee dat de genoemde regels geen wetten van Meden en Perzen zijn. Het zijn leidraden, maar je moet als fotograaf eigenlijk een beetje een anarchist zijn en lekker je eigen gang gaan. Toch valt er wel wat op te merken over bijvoorbeeld brandpuntsafstand, diepte aanbrengen, verhoudingen, selectieve scherpstelling, perspectief, vlakverdeling, wel of niet flitsen en waarop ga je belichten.
5. Opslag en printen (rood; samen deel I) over onder meer aansluiten op de computer, fotobestanden overzetten, comprimeren, externe harde schijven, fototanks, digitale fotolijstjes, foto’s kijken op de tv, afdrukken, printers en all-in-ones, inkten, fotopapier, houdbaarheid, de kosten van een afdruk, digitale fotoalbums, inlijsten en  printen op canvas
6. Praktijk (blauw; deel II). In alfabetische volgorde komen zowel fotografische begrippen als suggesties voor foto-onderwerpen aan bod, gelardeerd met voorbeelden die ten dele afkomstig zijn van andere vrijetijdsfotografen. Dus geen gelikte vakfoto’s, maar opnemen die u en ik ook zouden moeten kunnen maken als we dit praktische boek met vrucht hebben doorgewerkt. Ik doe een greep: aquaria, autofocus, autoraces, baby’s, beeldhoek, bit, bluetooth, Canon, Casio, close-ups, diashow, draadontspanner, flash geheugen, geluid, huisdieren, humor, kermis, kijkhoek, Kodak, lensopening, luchtballonnen, luchtfoto’s, markten, mist, modelfotografie, naakt (tip: kledingstukken kunnen een waardevolle toevoeging inhouden), onder water, oplaadtijd van accu en flitser, overbelichting, Paraloid, pretparken, ruïnes, schemering, schepen, spleetsluiter, fotograferen van televisiebeelden, tropen, vuurwerk, wissen, zelfportretten, zon en in- of uitzoomen.
Een volledig, gedegen en nuttig boek, waar iedereen wel wat van leert.

Bovenstaande tekst werd als aflevering van ‘Kosterlijk’ op dinsdag 21 september 2010 uitgesproken in het programma MeerInformatief van MeerRadio

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fotografie. Bookmark de permalink.