Tourtijd Smeetstijd

Mart Smeets – De afrekening. Wielerroman. ISBN 978-90-468-0806-1, 219 pagina’s, € 14,95. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2010.

Mart Smeets en de Tour de France horen bij elkaar als kaas en wijn. En nu heeft Smeets vlak voor de start van de Tour, dit keer in Rotterdam een intrigerende wielerroman geschreven. De hoofdpersoon is de sportjournalist Stijn Miller, die de lezer wel erg aan de auteur zelf doet denken. Het verhaal gaat voornamelijk over de keren dat de Tour een Nederlandse etappeplaats had en schetst de activiteiten van de in de tussentijd steeds ouder en meer ervaren geworden Miller in de desbetreffende etappeplaatsen Amsterdam, Den Haag, Leiden, Valkenburg en Den Bosch. En nu is het 2010 en vertrekt de Tour in Rotterdam, wat in werkelijkheid over een paar dagen gaat gebeuren. Miller ontvangt een onheilspellend telefoontje. Hij wordt publiekelijk aan de kaak gesteld voor het onder één hoedje spelen met en het verdoezelen van het dopinggebruik van de veelvoudige tourwinnaar Lance Armstrong. Daarnaast krijgt de ontmoeting met een aantrekkelijke jonge vrouw opeens een verrassend gevolg. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op.

Een prachtig speelse plot, waarin feiten en fictie schitterend door elkaar lopen. Genieten voor de Smeetsfan, voor, tijdens en na de komende Tour.

Dit boek is op 30 juni 2010 eveneens uitgebreid besproken in het programma PuurCultuur van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Sport. Bookmark de permalink.