Merkwaardig debuut

Véronique van der Griend – Damocles’ dochters. ISBN 978-90-8973-033-6, 238 pagina’s, € 18,50. Amsterdam: AristoScorpio Uitgeverij 2010.

Een boek van eigen bodem, althans de auteur komt uit de buurt. Een reden om dit boek te lezen, zeker voor de regionale radio.  Ik vind het een merkwaardige roman. De verhaallijn wordt pas aan het einde duidelijk. Hoewel er een gruwelijke misdaad in voorkomt is het geen thriller, al blijkt de verdachte niet de dader te zijn. Het gaat om twee halfzusjes, de één Nederlands, de ander Duits, maar ze hebben behalve hun vader nauwelijks een band.  De titel snap ik niet. Sommige bijfiguren zijn wel erg karikaturistisch neerget, zoals Gaby, die haar aantrekkelijkheid voor mannen uitbuit, zich steeds weer laat bezwangeren en de vader na een tijdje weer de deur uitzet. Er komt nogal wat seks voor in dit boek. Ik wil u het eind van een sappige passage niet onthouden: ’totdat hij haar in de keuken wist te overmeesteren en haar met zijn linkerhand voorover op het aanrecht duwde. Nu kon hij met zijn rechterhand in een snelle beweging haar vlezige dijbeen optillen en zijn dappere krijger onder haar brede billen door ongehinderd in haar gulle gleuf laten verkennen om meteen daarop met een steccato aan korte stoten zijn hete lust te blussen…’ Tja…. Meestal schrijven vrouwen minder expliciet. Beetje genotsknotsproza.

En toch leest het niet lekker weg, daarvoor mist het boek mijns inziens structuur. Maar het is een debuutroman. Ik ben benieuwd naar de volgende poging.

Dit boek is op 30 juni 2010 eveneens uitgebreid besproken in het programma PuurCultuur van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.