Het land van Loekasjenko

Geert Groot Koerkamp – Wit Rusland. Serie ‘Landenreeks’. ISBN 978-90-6832-793-9, 128 pagina’s, € 14,50. Amsterdam / Den Haag / Brussel: KIT Publishers / Oxfam Novib / 11.11.11, 2009.

Wit Rusland is de grote onbekende van Europa. Dit met veel kleurenfoto’s geïllustreerde boekje voorziet dan ook in een behoefte. Het woelige verleden van Belarus, wordt uitgebreid behandeld. Het land maakte in het verleden deel uit van verschillende landen en rijken. Wit-Rusland is sinds 1991 een onafhankelijke staat. Daarvoor maakte het deel uit van de Sovjetunie, waar het zich ontwikkelde tot het meest welvarende en geïndustrialiseerde deel. Men noemt Wit-Rusland wel de laatste dictatuur van Europa. Het huidige president Loekasjenko was oorspronkelijk directeur van een collectief landbouwbedrijf. Als lid van de opperste sovjet van Wit Rusland wist hij de macht te grijpen in het machtsvacuüm na het ineenstorten van de Sovjetunie. U leest in dit boekje uitvoerig hierover en hoe het verder ging.

Verder komen de gevolgen van de ramp met de kerncentrale van Tsjernobyl op 28 april 1986 aan de orde, want dat plaatsje ligt net over de grens in Oekraïne, op een steenworp afstand van het Wit-Russische plaatsje Pripjat, waarvan de 50.000 inwoners na de ramp in allerijl werden geëvacueerd en dat sindsdien een spookstad is geworden waar de tijd stil is blijven staan.

Voor wie er zelf eens een kijkje wil nemen staat er een hoofdstukje met praktische informatie, onder andere over de benodigde reisdocumenten, aan het slot.

De auteur van dit interessante boekje is sinds 1992 correspondent voor de NOS in Moskou en komt geregeld in Wit-Rusland.

Dit boek is eveneens besproken in de boekenrubriek van het programma Puur Cultuur van MeerRadio (25 november 2009).

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur. Bookmark de permalink.