Wijlen de Postbank

Wichert van Engelen – Blauw bloed. Opkomst en ondergang van de POSTBANK. ISBN 978-90-430-1843-2, 272 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Pearson Education Benelux 2009.

De eens zo populaire Postbank bestaat niet meer, hij is opgeslokt door ING. De auteur, die er werkzaam was als directeur innovatie, beschrijft in dit boek de geschiedenis, bedrijfsvoering en uiteindelijke teloorgang van de bank en hij doet dat op een prettige en goed leesbare manier. Wie zoals ik vele tientallen jaren klant is geweest bij eerst zowel de Postcheque en Girodienst als bij de Rijkspostspaarbank (elk jaar je spaarbankboekje op het postkantoor inleveren om de rente te laten bijschrijven) als later bij de Postbank is bijna elke bladzij van dit in fraai giroblauw vormgegeven boekwerk – doorspekt met leuke feitjes en anekdotes met blauwe steunkleur – een feest der herkenning. Nou ja, feest, is kunnen we beter van nostalgie spreken? De postkantoren zijn of worden in een rap tempo gesloten en het giroblauw, inclusief de trotse leeuw is ING-oranje geworden. Voor de één een verlies, voor de ander de vooruitgang. Wellicht wordt het u na lezing van het boek helder in welk kamp u eigenlijk terechtkomt. Verhelderend is de tijdlijn aan het eind.

Dit boek is eveneens besproken in de rubriek PuurCultuur op MeerRadio, woensdag 7 oktober 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Zakenwereld. Bookmark de permalink.