Terug van weggeweest

Herman Finkers – Na de pauze. ISBN 978-90-6005-803-9, 171 pagina’s, € 14,90. Amsterdam: Thomas Rap 2009.

Na zeven jaar stond Herman Finkers gelukkig weer op het podium met de voorstelling Na de pauze. In dit boek staat de complete tekst van dit bewogen theatergebeuren, vooafgegaan door de opmerkelijke inhoud van het programmaboekje. Hij begint daarin zijn woord vooraf met: ‘De pauze heeft wat langer geduurd dan in de theaterwereld te doen gebruikelijk is, maar na zeven jaren mag ik u dan toch van harte welkom heten bij het tweede deel.’ Hij beschrijft er ook dat hij anders is. Hij hield niet van brommers, niet van voetbal en niet van meisjes aan hun haren trekken. ‘Normaal gesproken blijk je dan homo te zijn, maar zelfs daarin was ik anders.’ Prachtig beschrijft hij zijn adoratie voor Herman van Veen en Willem Wilmink. Ook het stuk over Gerard van het Reve en diens katholiciteit vind ik heel mooi.

In de cabarettekst staan de thema’s liefde, ziekte, vriendschap en dood centraal. Ik ga er niet uit citeren, want dan is het Finkers niet meer. Een bijzonder boek.

Dit boek is eveneens besproken in de rubriek Puur Cultuur op MeerRadio, woensdag 23 september 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Kunst. Bookmark de permalink.