Dichter des Vaderlands

Driek van Wissen – Voor het vaderland weg. Verzoek op verzoek door de Dichter des Vaderlands. ISBN 978-90-388-9099-9, 64 pagina’s, € 12,50. Amsterdam Nijgh en Van Ditmar 2009.

Van 2005-2008 was Driek van Wissen de officiële Dichter des Vaderlands. Van Wissen vervulde die functie met veel enthousiasme en vaak veel humor. Hij schreef honderden gelegenheidsgedichten, wat op zichzelf al een kunst is. Uit die gedichten blijkt dat Driek kennelijk een voorliefde voor het sonnet heeft, want die versvorm heeft hij overduidelijk het meest gebruikt. Een aantal van deze sonnetten zijn in dit bundeltje afgedrukt, tot lering en vermaak. Ze gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen, van Johan Cruijff en Boer zoekt vrouw tot het overlijden van Jan Wolkers. Van het laatstgenoemde, weemoedige sonnet, geschreven op verzoek van NRC Handelsblad, wil ik u hier het begin en einde niet onthouden.

DAG JAN (19 oktober 2007)

Wie liefdevol zijn leven nabeschouwt

Ziet al te goed hoe het verkeren kan,

Hoe of een jonge god tot broze man

Door Moedertje Natuur werd omgebouwd.

Zijn kaars was op en de gedoofde vlam

Vervluchtigt in de lucht tot hoge kringen.

Dit boek is besproken in PuurCultuur op Meerradio, woensdag 25 maart 2009.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Poëzie. Bookmark de permalink.