Zoektocht naar het ware leven
Op kousenvoeten sluipt de liefde binnen.
Lang leek het leven voor Omar gewoon, het was een leven zoals alle andere vriendjes leidden. Maar dan, met het verglijden der jaren, komt Omar tot de ontdekking dat hij misschien toch wel anders is. Op school en op de sportvereniging praten de jongens over meisjes, over tieten, zoenen, neuken. Dat vinden ze leuk en spannend. Waarom? vraagt Omar zich vaak af. Maar hij doet mee, anders hoort hij niet bij de club.
Alex maakt hetzelfde mee. Hij komt uit een heel ander gezin dan Omar, rijker, maar minder warm. Maar zijn gevoelens zijn hetzelfde. Hij tobt erover. Is er iets mis met hem? Hij zet in gezelschap van vrienden een grote mond op, vertelt over seksavonturen, dat hij gezoend en getongd heeft. Zijn vrienden geloven hem grif. Die Alex toch, altijd geluk!
Maar dan, het is 2016, ziet Alex op het schoolplein een onbekende jongen. Hij kijkt naar hem, geïnteresseerd. De jongen voelt zijn blik en kijkt terug. Alex, Omar. De klik is daar, ze willen elkaar leren kennen. Trekken naar elkaar toe als magneten.
Als de kennismaking daar is, worden ze al gauw vrienden. Twee bevriende schooljongens, geen mens kijkt ervan op. Maar tussen de jongens groeit een spanning die almaar heviger wordt. Ze zeggen niets, maar ze weten dat ze allebei hetzelfde zijn: anders dan andere jongens, anders, nieuw en goed voor elkaar.
Langzamer maar zeker groeit het onderling vertrouwen, durven zij samen te praten over hun anders-zijn. Ze vallen niet op meisjes. Ze vallen op jongens. Op elkaar. En na als ze dat eenmaal van elkaar weten, groeit hun tastende, dromerige liefde, onwennig, voorzichtig, een beetje bang. Omdat de wereld die vaak zo hard kan zijn, niets van hun liefde mag weten.
Auteur
Stijn de Vries ((1998) is fotograaf, presentator, journalist en schrijver. In 2021 sloot hij zijn opleiding aan de BNNVARA Academy af. Voor het programma Spuiten en slikken maakte hij de series Jong Geleerd, Nooit Gedaan (2021) en Mooi Man (2022). Met Duncan Tromp maakt hij de podcast Relnichten. Verder maakt hij interviews voor Jongstof, en schrijft voor Vogue, LINDA en Linda.meiden.
De Vries heeft een mooie schrijfstijl, direct en soms poëtisch. Het zou mij niet verbazen als hij zijn eerste roman deels baseert op een eigen ervaringen, gezien de liefde van een van zijn hoofdpersonen voor fotografie, de onderwerpen die De Vries koos voor zijn podcast met Tromp en zijn tv-programma’s. Zijn empathische schrijfstijl wijst ook in die richting. Heel knap, gevoelig en zorgvuldig verwoord.
Het boek zou zeker een plek moeten krijgen in de schoolbibliotheken. Wie jongeren aan het lezen wil krijgen moet voor boeken vol herkenning zorgen. Daar is dit een prachtig voorbeeld van. Voor zoekers, aarzelende adolescenten en ook voor volwassenen die meer inzicht willen krijgen in de leef- en denkwereld van vaak moeizaam zoekende jongeren.
Grote complimenten voor dit intieme debuut.
Stijn de Vries – Als de zon valt. ISBN 978-90-488-7042-4, 237 pagina’s, €22,99. Amsterdam: Lebowski Publishers 2024.