Nocturne voor Messina

Zonder ouders op weg naar volwassenheid

Zoektocht naar identiteit en acceptatie.

De debuutroman van Boris Eustatia is een echte coming of age roman. We volgen de hoofdpersoon David Chikowsi op zijn weg naar volwassenheid. Van zijn tijd op het Gymnasium, zijn studententijd tot een baan in New York. Natuurlijk hoort daar ook de ontwikkeling van zijn seksualiteit bij. De roman heeft een dramatisch begin: zijn moeder verlaat het gezin en verongelukt op dezelfde dag. Zijn vader heeft een hekel aan David en doet minimaal wat van een vader verwacht mag worden. Als David gaat studeren in Nijmegen zorgt zijn vader voor een kamer en het verhuizen van Davids spullen. Waarschijnlijk denkt hij: ‘Opgeruimd is netjes’. Vader en zoon hebben daarna nog nauwelijks contact.

Auteur

Borus Eustatia werd geboren in Nijmegen en woonde enige jaren in Curaçao. Na de scheiding van zijn ouders keerde Borus met zijn moeder en broertje terug naar Nijmegen. Hij studeerde aan de Radboud Universiteit. Boris is medeoprichter van het loopbaanadviesbureau Qompas. Nocturne voor Messina is zijn debuutroman.

De schrijver is er goed in geslaagd de persoonlijke ontwikkeling van David te beschrijven. We kunnen ons goed inleven in zijn karakter en gedrag. Het ergste voor hem is dat hij niet in staat is contacten te leggen met jongens, niet op school, niet in zijn studententijd. Hij is een eenzame figuur. Zelf beschouwt David zich als een sukkeltje dat geen vrienden heeft. Wel wordt hij geduld bij een groepje gokkers in een café. Pas in New York krijgt hij een vriend. Anders ligt het bij meisjes. Zij vallen vooral op zijn krulletjes. Zijn seksuele ontwikkeling verloopt moeizaam. Met de beeldschone Jolien lijkt het goed te komen, maar op een keer betrapt hij haar met een ander. Terwijl het stel heftig aan het vrijen is voegt Jolien hem toe: ‘Kijk jij maar eens goed! Dit is pas hoe een vrouw geneukt wil worden!’ Einde verhouding. Maar na Jolien volgt Tamar, daarna Messina. In de VS gaat dat door.

Heel weinig lezen we over de vader van David. De enkele keren dat het over hem gaat is het negatief. Zelfs als Davids moeder verongelukt is wordt er met geen woord gesproken over de reacties van vader en zoon, ook niet over de begrafenis. David heeft in dubbele zin een pijnlijke ervaring met zijn vader. Kort nadat zijn moeder is verongelukt, speelt  hij haar lievelingsnocturne. Zijn vader slaat hem van de pianokruk. Als lezer krijg je het vermoeden dat David de vrucht is van een overspelige relatie. Zijn donkere krullenbol wijst in de richting van Antilliaanse afkomst. Hij bezoekt wel een keer Curaçao, maar doet verder geen onderzoek. Het is jammer dat deze kwestie niet wordt uitgewerkt, een gemiste kans.

De periode dat David in New York werkt is van een andere orde dan de tijd in Nijmegen. Hij heeft goede sociale contacten, gaat prettig om met zijn collega’s en met Nathan ontstaat een hechte vriendschap. Davids werkkring komt wel wat ongeloofwaardig over. Het gaat om een hedgefonds. Om klanten te winnen gebruiken ze bijzondere verkooptechnieken. Zijn beeldschone collega’s Gina en Yalena verlenen seksuele gunsten aan toekomstige klanten. Ook David wordt een keer tot zijn schrik door een mannelijke klant benaderd. De schrijver gebruikt het drama van de WTC-torens dat plaatsvond op 11 september 2001 in zijn roman. Extra dramatisch en ook wat ongeloofwaardig.

Al met al is Nocturne voor Messina ondanks enkele verbeterpunten een geslaagde coming of age roman.

Boris Eustatia – Nocturne voor Messina. ISBN 978-90-833000-9, 234 pagina’s, € 24,50. Leiden: Lobster Publishing 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.