Een moordgids voor antiekverzamelaars

Is antiek het moorden waard?

Mysteries rondom kunst of kitsch.

Als Freya twaalf jaar oud is verliest ze haar beide ouders bij een brand. Haar tante Carole vangt haar liefdevol op en voorkomt dat ze in een weeshuis terecht komt. Via Carole leert het meisje Arthur Crockleford kennen, antiquair en de beste vriend van haar tante. Hij wordt Freya’s mentor in het vak, leert haar van antiek houden, echt van onecht te onderscheiden en ze wordt een ware expert op dat terrein. Maar als ze ouder is verliest Freya haar jeugdliefde door Arthurs schuld en ze wil hem nooit meer zien. Tante Carole blijft ze koesteren, ook na haar huwelijk en scheiding. En dan, als Freya 42 jaar oud is en in een museum werkt, belt Carole haar op. Ze vertelt haar dat Arthur dood is en vraagt haar te komen: de notaris heeft haar verteld dat zij allebei aanwezig moeten zijn als het testament wordt voorgelezen, een teken dat Arthur ook Freya in zijn testament heeft bedacht. Freya haat de nu overleden Arthur nog steeds, maar uit liefde voor haar diep bedroefde tante Carole belooft ze te komen.

Als ze bij Carole is hoort ze dat er vreemde dingen zijn gebeurd. Arthur mankeerde niets, hij zou in zijn eigen winkel van de trap zijn gevallen. En hij had kort daarvoor bezoek gehad van iemand die opmerkelijk grote interesse toonde voor een kostbaar stuk dat nu opeens verdwenen is. Carole en Freya erven de zaak. Maar Arthur heeft ook een bijeenkomst voor ze besproken: een soort antiek-retraite zoals hij die vaker bezocht. Daar komen mensen een weekeind logeren, krijgen een diner en een lezing en – en dáárvoor komen ze vooral – Arthur bezichtigt er hun meegebrachte stukken en vertelt ze of ze kunst of kitsch zijn en wat de waarde van het stuk is. Freya en Carole gaan naar de bijeenkomst. Maar de aanwezigen zijn merkwaardig, de antieke stukken in het landhuis zijn allemaal namaak en de gasten lijken allemaal iets te verbergen te hebben. Zou Arthurs moordenaar tussen hen lopen? Heeft hij het verdwenen kostbare stuk hier verstopt? Kunnen ze in Arthurs dagboeken aanwijzingen vinden om hen op weg te helpen? De raadsels stapelen zich op.

Auteur

CL Miller
Judith Miller

C.L. Miller begon haar schrijfcarrière als assistent voor haar moeder, de van het BBC-  programma Antiques Roadshow bekende antiquair Judith Miller (1951 – 2023). Judith Miller schreef de bestseller Miller’s Antiques Price Guide, die de eerste druk beleefde in 1979 en daarna jaarlijks opnieuw uitkwam. Ook schreef Judith meer dan 120 boeken over antiek en interieur.

Haar dochter werd haar redactie assistent. Nadat ze getrouwd was en kinderen kreeg besloot ze haar lang gekoesterde droom om schrijver te worden waar te maken. C.L. Miller woont met haar gezin in een middeleeuws huis in Dedham Vale, Suffolk.

Millers ouders overleden voor dit boek in Engeland uitkwam. ‘Maar,’ zo memoreert de auteur hen, ‘ik werd opgevoed met antiek en boeken en daar ben ik ze eeuwig dankbaar voor.’ Haar moeder had een grote kennis van antiek en heeft de dochter tijdens het schrijven geïnspireerd en behoed voor fouten. Ze draagt het boek niet voor niets aan haar ouders op.

Freya en Carole lossen niet alleen de moord op Arthur op, maar maken ook kennis met de wereld van het namaak-antiek. Kunst of kitsch bepaalt meer dan het leven, de lezer geniet ervan mee.

Een gezellige detective, veel vaart zit er niet in maar dat werkt niet storend. Tenslotte vraagt écht antiek om een voorzichtige behandeling en Miller komt met weetjes die het boek voor antiekliefhebbers her en der nog eens extra opfleuren. Google antiek-termen maar als u ze niet kent: de Martin Brothers-vogel bijvoorbeeld bestaat écht. Ga maar kijken. En dat geldt voor meer dat u tegenkomt in de Moordgids.

Een vakantieboek pur sang.

C.L. MillerEen moordgids voor antiekverzamelaars. Vertaald uit het Engels (The Antique Hunter’s Guide to Murder) door Nathaly Schrijnder. ISBN 9-789-044-36688-4. 335 pagina’s, € 23,99. Amsterdam: The House of Books 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.