Afgeschreven

Voormalig thrillerschrijfster onder vuur

Duivels dilemma.

Lezers van populaire reeksen zijn vaak niet blij wanneer een auteur het einde van zo’n reeks aankondigt en ook daadwerkelijk daarmee stopt. Jammer, maar gelukkig zijn er nog voldoende fijne boeken over. De lezers van Sasja Winters nemen het haar echter persoonlijk kwalijk wanneer ze stopt met de veelgelezen Maasstadmoorden. Ze beginnen een haatcampagne op de sociale media.

Als een en ander vier jaar later geluwd lijkt te zijn wordt een studente op brute wijze om het leven gebracht op exact dezelfde wijze als Sasja ooit in haar debuutroman beschreef. De politie vindt dit op zijn minst opmerkelijk. Reden om eens goed in het turbulente verleden van Sasja te duiken en haar boeken te gaan lezen.

Tijdens het onderzoek duikt een briefje op waarin Sasja alsnog gesommeerd wordt een volgend deel van de Maasstadmoorden te schrijven, anders vallen er meer slachtoffers. De voormalige auteur staat voor een duivels dilemma.

Auteur

Angelique Haak (1978) schrijft en leest al sinds haar jeugd. Nadat zij een regionale schrijfwedstrijd won besloot zij haar liefde voor spannende verhalen te combineren met haar liefde voor haar geboortestad Rotterdam. Daaruit kwam haar debuut Een nieuw begin (2017) voort. Het boek werd genomineerd voor de Schaduwprijs, bedoeld voor debutanten op het terrein van misdaadboeken. Het verkeerde meisje (2022) stond op de shortlist voor de Thrillerprijs 2023.

In deze thriller over een thrillerschrijfster wisselen passages over Sasja, de ik-figuur en politieman Martin over het onderzoek elkaar af. En zo krijgt de lezer een huiveringwekkend verhaal onder ogen. Soms wat over the top en niet altijd even geloofwaardig, maar de spanning maakt heel veel goed. En er zit ook zeker humor in, zoals de beschrijving van ‘Sexy Baardmans’ en van de gewelddadige aanvaring van Sasja met haar uitgever Ingmar, die Youp een valse nicht zou noemen. Ook de karakterisering van Anna, de nieuwe vriendin van Sasja’s ex, is prachtig.

Cas bezocht haar nog wel op mijn aanraden, om een likdoorn te laten verwijderen. Blijkbaar zat ze aan veel meer dan alleen zijn voeten.

Het doet me deugd dat het verhaal zich in Rotterdam en omgeving afspeelt. Net zoals elke zichzelf respecterende thrillerlezer dacht ik na wie de dader zou kunnen zijn. Deze bleek wel op mijn lijstje te staan, maar niet bovenaan. Zo werd ook ik keurig door Angelique op het verkeerde been gezet. Klasse!

Na de ontknoping volgt nog een slot op Aruba dat eigenlijk niets meer toevoegt.

Ik heb deze knappe thriller met veel plezier achter elkaar uitgelezen en zie uit naar het volgende spannende boek van deze auteur.

Angelique HaakAfgeschreven. ISBN 978-94-6109-757-6, 336 pagina’s, € 21,99. Laren: De Crime Compagnie 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.