Gevoelige snaren

Mijmeringen van een pensionado

…over sport en muziek,

Op het cover zien we De Mart met een gitaar die hij ondersteboven vasthoudt. Ik heb geen idee of hij inderdaad zelf gitaar speelt en heb er ook niets over gelezen in dit boekje. Een boekje van de liefhebber Smeets over zijn twee grote liefdes, sport en muziek.

Elk jaar wanneer de herfstbladeren vallen vergast Mart Smeets ons met zijn overpeinzingen over het afgelopen sportjaar. De man die na zijn eigen actieve sportbeoefening van zijn hobby zijn werk wist te maken en zo jarenlang een door velen graag geziene gast in de landelijke media was maakte vlijtig aantekeningen, waar hij een ruime keuze uit kon maken voor zijn jaarlijkse boek. Smeets is echter inmiddels enige jaren gepensioneerd en het is niet gek dat hij er meer voor moet doen om op de hoogte te blijven, hoewel hij nog altijd veel sporten intensief, zelfs ’s nachts, volgt. Toch lijkt de stof (of de inspiratie?) iets af te nemen, want dit boekje telt ‘slechts’ 194 pagina’s. En ze gaan niet allemaal over sport, maar de schrijver eert ook een aantal in het afgelopen jaar overleden grootheden uit de muziek. Een nieuwe aanpak.

Auteur

Mart Smeets (1947), voormalig topbasketballer, is gepensioneerd sportcommentator. Daarnaast maakte hij jarenlang met Leo Blokhuis het radioprogramma For the record. Hij schreef een groot aantal boeken en columns. Daarnaast maakt hij het tweewekelijkse radiomuziekprogramma OLM (Ouwe Lullen Muziek).

Als (Rotterdamse) voetballiefhebber ben ik mijn hele leven slechts modaal geïnteresseerd in andere sporten. Mart Smeets echter is er in geslaagd andere sporten en vooral sporters onder mijn aandacht te brengen. Ik keek graag naar Avondetappe en las met veel plezier een groot aantal van zijn boeken. Ook Marts muzieksmaak kan ik wel waarderen.

En zo werd ik als lezer geconfronteerd met ’s mans altijd goed beredeneerde mening over uiteenlopende zaken en personen. Het begint al met het vanwege de jaarlijkse Nieuwjaarsuitzending bekende schansspringen uit Garmisch-Partenkirchen. Andere evenementen die de revue passeren zijn onder meer de Super Bowl, Kuurne-Brussel-Kuurne, de Ronde van Vlaanderen, , de ‘lollige’ Vuelta. Een selectie uit de personen die langs komen ‘fietsen’: Hein Otterspeer, Sjinkie Knegt, Jordan Stolz (die gisteren nog een wereldrecord aan flarden reed), Peter Post, Maarten (Martijn) Ducrot, Max Verstappen. José Mourinho (volgens de auteur een proleet), Venus Williams, Femke Bol, Novak Djokovic en Mathieu van der Poel. Uiteraard vindt Smeets wat van de ‘kus’ van Rubiales en als altijd promoot hij de grote Amerikaanse sporten football, honkbal, ijshockey  en basketbal, die hij ook zelf in een grijs verleden min of meer mocht beoefenen.

Hij portretteert daarnaast de volgende overledenen uit de muziekwereld: Jeff Beck, David Crosby, Gordon Lightfoot, David Lindley, Jum Gordon, Tina Turner, Raby Meisner, Robbie Robertson,    

Smeets wil met dit boekje lezers attenderen op bijzondere situaties in de sport en de muziek. In de hoop dat ik er gevoelige snaren mee weet te raken. Wat mij betreft is hij daar weer uitstekend in geslaagd.

Mart Smeets – Gevoelige snaren. ISBN 978-94-6297-290-2, 198 pagina’s, € 16,99. Amsterdam: Uitgeverij De Kring 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Muziek, Sport. Bookmark de permalink.