Schrikkelkalender 2024

Vrolijke onzin

‘Meer jaar voor je geld’.

Het lijkt me een crime om elk jaar een scheurkalender samen te stellen, tenzij je tekeningen van Peter van Straaten mag uitzoeken. Maar ik kan me indenken dat Annegreet van Bergen er na twee jaar feitjes verzamelen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw nu de brui aan geeft. En ook de Tourkalender van Mart Smeets lijkt me een kort leven beschoren.

De prettig gestoorde heren Snijders en van Eldijk deden het anders. Zij bedachten voor 2016 een zogenaamde schrikkelkalender en kwamen pas voor het volgende schrikkeljaar (2020) met een volgende editie. En nu gaan ze voor de derde keer los. Wacht echter niet op 1 januari, want de kalender begint al op kerstavond, zij het dat deze is omgedoopt tot 24 prejanuari. Met 373 dagen krijg je volgens het omslag meer jaar voor je geld.

Auteurs

Drs. Ronald Snijders (1975) is schrijver en komiek. Hij presenteert radio- en televisieprogramma’s. Fedor van Eldijk (1970) is ‘in zijn vrije tijd’ interim-manager. Samen schreven deze absurdisten onder meer Een normaal boek en Een ander boek en redigeerden ze de eveneens hilarische en vele malen herdrukte De Alfabetweter en DeAlfabetBeter.  Zoals hierboven vermeld zijn de mannen toe aan hun derde schrikkelkalender.

U begrijpt inmiddels wel dat in dit werkje het absurdisme hoogtij viert. Volstrekt willekeurig kwam ik onder meer tegen: Gastenboek voor spermadonoren, diverse Televisie-ideeën (met De ballen verstand, een dagelijks voetbalpraatprogramma met mensen zonder enig benul van voetbal), de Dag van de oude mens, merkwaardige krantenberichten als Cuijk krijgt eigen meer en betonfabriek, Word dakloos in vijf stappen, Dichterdag en Dag van de Koe Loe Yoek.

Op 31 december is de koek voorlopig op en wordt iedereen bedankt. Maar dan gaat de schrikkelkalender door als kladblok en moeten wij weer vier jaar wachten op onze dagelijkse portie geweldige onzin.

Leuk!

Ronald Snijders & Fedor van Eldjik – Schrikkelkalender 2024. ISBN 978-94-6336-175-0, 3373 blaadjes, € 16,90. Amsterdam: Uitgeverij De Harmonie 2023.

Dit bericht is geplaatst in Humor, Kalenders. Bookmark de permalink.