Peter’s Zeurkalender 2024

Begin ook volgend jaar de dag met een lach

Genieten.

Is Peter van Straaten onsterfelijk? Vraag dat over een eeuw nog maar eens. In ieder geval lijkt hij nu nog springlevend, gezien de twee Facebook pagina’s die aan hem zijn gewijd en waarop telkens weer schitterende tekeningen van de meester verschijnen, die minstens een glimlach ontlokken aan wie de post bekijkt en vaak zelfs een bulderende schaterlach.  

En dan is er nog de jaarlijkse Zeurkalender, waarmee menigeen vrolijk de dag begint, al dan niet op het toilet. Inmiddels is alweer de negende Gouden Editie verschenen met de beste tekeningen uit de voorafgaande Zeurkalenders. Dat is nog eens duurzaam.

Auteur

Peter van Straaten (1935-2016) was niet alleen een verschrikkelijk goede tekenaar, maar hij had daarnaast de gave om zijn tekeningen van treffende bijschriften te voorzien. Ook na zijn dood blijkt zijn werk nog springlevend en tallozen genieten ervan. NRC noemde hem de tekenaar van het menselijk tekort.

Norse ouderen, pinnige en/of kennelijk onbevredigde vrouwen, dikke directeuren, onnozele vrijers, trieste drinkers en/of rokers al dan niet in de bruine kroeg, biljarters en hun toeschouwers, die allemaal zo goed weten hoe je de juiste stoot maakt, kleine boefjes, vakantievierende stellen, roddelende vriendinnen en nog veel meer.

De vriendelijke uitgever veroorloofde mij de volgende afbeeldingen hier met u te delen:

Leuk tóch? Haal hem maar snel in huis. Het is bijna al weer Nieuwjaarsdag.

Peter van Straaten – Peter’s Zeurkalender 2024. Gouden editie nummer 9. ISBN 978-94-6336-176-7, 366 blaadjes, € 15,90. Amsterdam: Uitgeverij De Harmonie 2022.

Dit bericht is geplaatst in Humor, Kalenders. Bookmark de permalink.