Rijke mensen zijn anders

Annika S. duikt weer op

Genoegdoening, moord en liefde.

De Duitse ex-politica Annika Schaefer en de Nederlandse rechercheur Martin Twisk beleven samen een idyllische zomer in een strandhuisje aan de Noordzee. De zon schijnt, de rust doet ze goed en ze genieten van hun prille liefde. Maar Annika realiseert zich dat de rust slechts tijdelijk is. Straks moet Martin weer aan het werk en zij… wat moet zij gaan doen? Ze kan moeilijk als een gezapige huisvrouw op Martins kosten gaan teren. Maar Martin heeft niet stilgezeten. Hij is op zoek gegaan naar datgene wat Annika zo bezwaart uit haar verre verleden. Klopt dat allemaal wel? Als hij haar de resultaten van zijn onderzoek vertelt voelt Annika dat ze terug naar Duitsland zal kunnen gaan. Met Martins beste vriend AJ als advocaat aan haar zijde trekt ze ten strijde om genoegdoening te gaan halen. Ze wil al die mensen die haar als een baksteen hebben laten vallen, recht in het gezicht de waarheid gaan vertellen. En bovendien kan ze nu een flinke som geld opeisen. Martin blijft wat treurig achter, zijn strandmeisje wordt weer dame.

Intussen is zijn vakantie voorbij. Hij wordt meteen op de eerste dag dat hij op het politiebureau terug is door zijn commissaris De Wezel opgescheept met twee moorden. Hij krijgt de leiding van het onderzoek. En aangezien de moorden gebeurd zijn in een miljonairsdorp waar veel BN’ers wonen heeft het onderzoek de hoogste prioriteit, want de ijdele De Wezel wil schitteren met zijn team. Op het eerste gezicht lijken de moorden op een oude dame en een steenrijke interieurontwerper weinig met elkaar vandoen te hebben, maar Martins team speurt naarstig naar de bron van alle ellende. Het lijkt wel of Annika en Martin, nu hun wegen opeens zo uiteenlopen, ook de liefde kwijt zijn. Zou dat echt het geval zijn?

Auteur

Annejet (Annajetske) van der Zijl (1962) is schrijver en historica. Zij promoveerde in 2010 aan de Universiteit van Amsterdam op een biografie van prins Bernhard, een verborgen geschiedenis. Ze werkte tien jaar bij het opinieblad HP/De Tijd, waar ze zich specialiseerde in literaire geschiedschrijving en portretten. In 1998 debuteerde ze met het boek Jagtlust. Haar biografie over Annie M. G. Schmidt werd onder andere genomineerd voor De Gouden Uil literatuurprijs. In 2012 ontving zij de Gouden Ganzenveer voor haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland.

Naast een indrukwekkende reeks historische boeken verscheen in 2018 De val van Annika S., haar eerste thriller. Zij schreef het verhaal samen met partner en co-auteur Jo Simons. Bij verschijnen maakten de twee gewag van een te verwachten serie van vijf over Annika S. Inmiddels is het vijf jaar geleden dat het eerste deel uitkwam. Bij het verschijnen van deel twee, dit boek, is de coauteur van het toneel verdwenen. Toch is Van der Zijl van plan de serie voort te zetten, want achterin dit boek kondigt ze deel drie over Annika S. aan: voorjaar 2025 zal De rat verschijnen.

Over een thriller, maar óók over iemands verleden dat een stempel drukt op het leven van de hoofdpersoon, moet je in een recensie geen boekje open doen.

Vast staat dat Annejet van der Zijl zoals altijd geweldig soepel schrijft, de spanning erin weet te houden en de lezer tot het einde toe in onwetendheid laat over de plot. Knap werk en heerlijk om te lezen. Zij hoort echt tot de Nederlandse top.

Laat deel drie maar komen.

Annejet van der ZijlRijke mensen zijn anders. ISBN 9-789-048-84245-2, 237 pagina’s, €22,99, Amsterdam: The House of Books 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.